Életmód

Mítosz vagy valóság, hogy a barna cukor egészséges?

Az édesség ára

Az utóbbi években egyre többen keresik az „egészségesebb” alternatívákat a hagyományos fehér cukor helyett. A barna cukor és a kókuszvirágcukor sokak szemében egészségtudatos választásnak tűnik, de vajon megalapozottak ezek a nézetek? Ebben a cikkben utánajárunk a leggyakoribb tévhiteknek, és megvizsgáljuk, mit mond a tudomány ezekről az édesítőszerekről.

Mítosz vagy valóság, hogy a barna cukor egészséges?
A barna cukor íze enyhén karamellás (képünk illusztráció)
Fotó: Northfoto

A fehér cukor, más néven kristálycukor, szinte teljesen tiszta szacharóz – körülbelül 99,9%-os tisztaságú –, amelyet a feldolgozás során finomítanak, így a melaszt eltávolítják belőle. Ezzel szemben a barna cukor lényegében ugyanaz az anyag, csak a finomítás után visszakeverik hozzá a melaszt, vagy kevésbé intenzív eljárással nyerik ki. Ennek köszönheti jellegzetes barna színét és enyhén karamellás ízét.

Táplálkozási szempontból azonban a különbség elenyésző. A két cukorféleség glikémiás indexe – az a mutató, amely megmutatja, milyen gyorsan emeli meg egy élelmiszer a vércukorszintet – csak minimális eltérést mutat. A barna cukor egészségesebb mivolta tehát inkább mítosz, mint valóság. Ráadásul a „jobb alternatíva” képzete túlfogyasztáshoz vezethet, hiszen az emberek hajlamosabbak bőségesebben használni azt, amit egészségesebbnek gondolnak.

A kókuszvirágcukor különösen népszerű a paleolit és vegán étrendet követők körében, de gyakran ajánlják természetes édesítőszerként is. Ezt a cukrot a kókuszpálma virágának nektárjából készítik, amelyet felfőznek, majd megszárítanak. Ez az eljárás kevesebb feldolgozást jelent, ami hozzájárulhat a természetesebb összhatás érzetéhez.

Tény, hogy a kókuszvirágcukor glikémiás indexe alacsonyabb, mint a hagyományos cukroké, ami lassabb vércukorszint-emelkedést eredményez. Azonban ez az édesítőszer is nagyrészt szacharózból áll (kb. 70–80%), így alapvetően ugyanúgy hat a szervezetre, csak kissé lassabban.

A barna cukorhoz hasonlóan a kókuszvirágcukor is hamis biztonságérzetet kelthet a fogyasztókban. A „természetes” vagy „egészségesebb” jelzők gyakran azt a benyomást keltik, hogy ezek az édesítőszerek bátrabban fogyaszthatók, holott ez könnyen túlfogyasztáshoz vezethet – és ezzel együtt a túlzott cukorbevitelhez, amely hosszú távon egészségügyi problémákat okozhat.

Bár a barna cukor és a kókuszvirágcukor kisebb mértékű előnyökkel bírhatnak a fehér cukorhoz képest, ezek az előnyök nem jelentősek ahhoz, hogy valódi egészséges alternatívának tekintsük őket. A tudatos cukorfogyasztás és a mértékletesség sokkal fontosabb, mint hogy milyen típusú cukrot használunk. Ne hagyjuk, hogy a „természetes” vagy „egészségesebb” címkék megtévesszenek – hiszen a cukor, bármilyen formában is fogyasztjuk, túlzott mennyiségben mindig káros lehet, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Kapcsolódó írásaink