Életmód
Mit kell beépíteni az étrendbe az élet meghosszabbítása érdekében?
A tudósok egy fontos összetevőt javasolnak

A belfasti Queen's Egyetem tudósai által végzett és a Nature Food folyóiratban megjelent új tanulmány kimutatta, hogy a flavonoidokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét és növelheti a hosszú élet esélyeit.
Megjegyzendő, hogy a flavonoidokban gazdag élelmiszerek, mint például a tea, a bogyós gyümölcsök, az étcsokoládé, az alma, a narancs, segítenek megelőzni olyan betegségek kialakulását, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, valamint a szív- és érrendszeri és neurológiai betegségek, beleértve a Parkinson-kórt is.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a laboratóriumi és klinikai adatok azt mutatják, hogy az egyes flavonoidoknak eltérő egészségügyi hatásaik vannak: némelyik segít csökkenteni a vérnyomást, mások szabályozzák a koleszterinszintet, megint mások pedig csökkentik a szervezetben a gyulladást.
A tanulmányhoz a kutatók 120 000, 40 és 70 év közötti ember egészségügyi adatait elemezték tíz éven keresztül – ez volt az első alkalom, hogy ilyen nagyszabású vizsgálatot végeztek –, hogy meghatározzák a flavonoidok változatos bevitelének előnyeit, ne csak a teljes mennyiségüket. Arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy mennyiségű flavonoid és a különféle flavonoidok kombinálása jelentősen javíthatja az egészséget.