Életmód
A tudósok felfedezték a tea és a csokoládé kombinálásának váratlan előnyeit
Jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre

A hatásért felelős kulcselem a flavan-3-ol, egy természetes vegyület, amely kakaóbabban, tealevelekben, almában és szőlőben található.
Az European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban megjelent metaanalízis 145 klinikai vizsgálat adatait gyűjtötte össze, több mint 5000 ember bevonásával. Megállapította, hogy a flavan-3-olok rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a vérnyomást, a hatás pedig összehasonlítható egyes gyógyszerek hatásával a magas vérnyomásban szenvedőknél.
Az eredmény eléréséhez napi 500-600 mg flavan-3-olt kell bevenni. Ez 2-3 csésze teát, 30-50 g étcsokoládét, 2-3 almát vagy egy adag bogyós gyümölcsöt jelent.
A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy bár a csokoládé és a tea jótékony hatású, nem helyettesítik az egészséges életmódot és a súlyos betegségek gyógyszeres kezelését.