Életmód
A helyes tej kiválasztása
Régóta vita tárgyát képezi

A szakértők szerint a pasztőrözött tej azoknak a legjobb, akik a frissességet és a kíméletes hőkezelést kedvelik. Ha a hosszú eltarthatóság fontos, akkor a sterilizált vagy ultrapasztőrözött tejet kell választani, írja a Vokrugsveta.
A kecsketej könnyebben emészthető és kisebb valószínűséggel okoz puffadást, de a tehéntej több folsavat és B12-vitamint tartalmaz. Egyik típus sem alkalmas laktóz intoleranciában szenvedők számára.
Az orvosok arra is emlékeztettek, hogy a laktóztermelés csökken a 30 év feletti embereknél, ezért nem ajánlott napi 400 ml-nél több tejet inni. Az erjesztett tejtermékek jó alternatívát jelenthetnek.
Ezenkívül az orvosok meghatározták a minőségi tej kiválasztásának fő kritériumait egy boltban. Fontos, hogy az összetétel ne tartalmazzon száraz tejport. Az optimális zsírtartalom 2,5-3,5 százalék. Jobb tejet tetra kiszerelésben vagy átlátszatlan üvegben vásárolni. Minél rövidebb az eltarthatósági idő, annál természetesebb a termék.