Életmód

Ezek az italok jobban hidratálnak mint a víz

És százszor finomabbak

Sokan úgy gondolják, hogy a megfelelő hidratáláshoz egyszerűen csak minél több vizet kell inni. De a valóságban ez nem mindig hasznos.

Ezek az italok jobban hidratálnak mint a víz
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ha folyamatosan a WC-re rohan, és a vizelete szinte átlátszóvá válik, az a szervezet túlhidratáltságának jele. Igen, a túl sok víz káros lehet.

Ezenkívül, ha étkezések között iszunk vizet, különösen éhgyomorra, az egyszerűen gyorsan átmegy a szervezeten, és nem tud megfelelően felszívódni.

Három ital, amely jobban hidratál, mint a víz

Egy tanulmány kimutatta, hogy egyes italok hatékonyabban hidratálják a testet, mint a sima víz. Ez azért van, mert nemcsak vizet tartalmaznak, hanem tápanyagokat is, amelyek segítenek a szervezetnek megőrizni a nedvességet, számol be a pravda.ru.

Tej

A tej az egyik legjobb hidratáló. Aminosavakat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ennek köszönhetően a szervezet hosszabb ideig tartja meg a vizet. Ahogy David Nieman, az Appalachei Egyetem professzora magyarázza, az ilyen italok sokkal jobban hidratálnak.

Tea

A tea, különösen a zöld vagy gyógytea, nemcsak nyugtat, hanem segít fenntartani a vízháztartást is. És ellentétben a mítosszal, a tea koffeintartalma nem „mossa ki” a vizet a szervezetből, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk.

Narancslé

A frissen facsart gyümölcslé nemcsak folyadékban gazdag, hanem természetes cukrokban és vitaminokban is. Segít a víznek hosszabb ideig a szervezetben maradni. Az orvosok azt tanácsolják, hogy ezeket az italokat lassan igyuk, hogy a vesék ne terhelődjenek túl, és legjobb, ha étkezés közben vagy előtt fogyasztjuk őket.

Érdekes tények:

  1. A gyümölcsökből, például a görögdinnyéből vagy az uborkából származó víz hatékonyabban szívódik fel a szervezetben, mint a palackozott víz.
  2. A kávé és a szénsavas italok valóban vizelethajtó hatással bírnak, de ez csak nagy adagokban jelentkezik.
  3. Az elektrolit italok (például a sportitalok) kifejezetten a folyadékvesztés utáni víz-só egyensúly helyreállítására lettek kifejlesztve.

Kapcsolódó írásaink