Életmód

Mennyi fagylaltot lehet megenni anélkül, hogy káros lenne?

Nem mindegy az alapanyag

Sofia Kovanova dietetikus és táplálkozási szakértő magabiztosan állítja, hogy ipari fagylalt fogyasztása esetén az elfogadható mennyiségnek egy felnőtt számára legfeljebb egy standard adagot tekintenek napi szinten - jelenti a Sports.kz a Zakon.kz-re hivatkozva.

Mennyi fagylaltot lehet megenni anélkül, hogy káros lenne?
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Romain Costaseca

Az orvos emlékeztet arra, hogy a fagylalt egy magas zsír- és cukortartalmú termék. Természetesen ezek napi szintű kombinációja nem tekinthető egészségesnek.

„Ha gyakrabban szeretné beilleszteni az étrendbe, akkor válasszon könnyebb lehetőségeket - gyümölcsfagylaltot, bogyós fagylaltot vagy sorbetet” - idézi az AiF kiadványa a szakembert.

A táplálkozási szakértő a fagylaltot nevezi a népszerű típusok közül a legkevésbé egészségesnek.

Van azonban egy alternatíva, amely felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt megfelel - házi készítésű desszertek fagyasztott gyümölcsök alapján.

„Az egyik lehetőség, hogy lefagyasztunk egy banánt, majd összeturmixoljuk a bogyós gyümölcsökkel. Tejes íz eléréséhez adhatunk hozzá egy kevés, legfeljebb 10%-os zsírtartalmú tejszínt. Természetes léből gyümölcsfagylaltot is készíthetünk. Az ilyen desszertek nemcsak biztonságosabbak, hanem lehetővé teszik az összetétel szabályozását is.”

Kapcsolódó írásaink