Életmód

Ételek, amiktől még éhesebbek leszünk

A „fogyókúrás” csapda

Ha fogyni szeretne, nem muszáj éheznie. Azonban vannak ételek, amelyek valójában serkentik az étvágyat, ahelyett, hogy jóllakatnának. Mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni a biztos siker érdekében!

Ételek, amiktől még éhesebbek leszünk
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/IHO/Ian Hooton

Biztosan előfordult már, hogy Ön is elgondolkodik: Miért nem érzi magát igazán jóllakottnak, miért vágyik folyamatosan valamire, és miért jönnek hirtelen ezek a plusz kilók, pedig valójában fogyni akart?

Ez gyakran a veszélyes fogyókúrás csapdáknak köszönhető. Ezek olyan ételeket jelentenek, amelyek nem okoznak jóllakottságot, hanem inkább arra csábítanak, hogy többet egyen belőlük, mint amennyire szüksége van. Szerencsére vannak egészséges alternatívák.

Gyümölcslevek – helyettesítse őket turmixokkal

A gyümölcslé klasszikus fogyókúrás csapda: magas vitamintartalma miatt egészségesnek számít. Azonban kevesen tudják, hogy magas fruktóztartalma miatt meglehetősen sok kalóriát is biztosít.

A gyártás során a pép nagy részét eltávolítják a léből. A megmaradt fruktóz aktívan tartja az agy étvágyközpontját, és negatívan befolyásolja a vércukorszintet. Ezért a lé nem tölt el, hanem valójában sóvárgást válthat ki.

Könnyű italok – igyon inkább cukrozatlan, izotóniás vizet

A fogyni vágyók gyakran a diétás italokhoz fordulnak, hogy elkerüljék a hagyományos üdítőitalok magas kalóriatartalmát (körülbelül 40 kalória 100 milliliterenként). A szakértők azonban biztosak abban, hogy ezek az alacsony kalóriatartalmú üdítők nem jók diéta során.

A diétás italok különösen veszélyesek, mivel az általuk tartalmazott édesítőszer azt a becsapást okozza az agynak, hogy cukrot kap. Az inzulinszint megemelkedik, de a várt cukor nem érkezik meg.

A jóllakottság iránti igény kielégítetlen marad, és a következő sóvárgás nem sokáig várat magára.

Ennek elkerülése érdekében jobb, ha időnként megenged magának egy pohár igazi limonádét. A legjobb szomjoltó természetesen a víz – lehetőleg „beáztatva” (gyümölccsel vagy uborkával stb.), vagy akár cukrozatlan tea.

Kávé – igya feketén a fogyáshoz

A kávét igazi zsírégetőnek tartják, mivel a benne lévő koffein fokozza az anyagcserét és a zsírégetést. Ez részben igaz. De ez csak a fekete kávéra vonatkozik. Amint cukrot, tejet stb. adunk hozzá, a fogyókúrás hatás elvész.

Müzli – egyszerűen készítse el maga

Sajnos, aki azt hiszi, hogy jót tesz magának a müzli fogyasztásával, gyakran téved. A szupermarketben kapható késztermékek sok cukrot tartalmaznak.

Rövid szénláncú szénhidrátokat is tartalmaznak, amelyek ingadozást okoznak a vércukorszintben. Ezért a reggeli utáni teltségérzet nem tart sokáig, és hamar nassolnivaló után nyúlunk.

Müzliszeletek – a diófélék egészségesebb alternatívát jelentenek

A cukorcsapda a szupermarketekben kapható müzliszeletekre is vonatkozik: a csomagoláson lévő marketingígéretek ellenére a szeletek gyakran magas cukortartalmúak és sok kalóriát tartalmaznak egy viszonylag kis nassolnivalóhoz képest.

Ehelyett egy marék dió vagy egy darab gyümölcs is megfelelő nassolnivaló – ideális esetben túróval, skyrrel vagy alacsony zsírtartalmú kvarkkal kombinálva. Alternatív megoldásként könnyedén süthet saját müzliszeleteket is gyors nassolnivalónak.

Glutamát – számos készételben megtalálható

A glutamát a glutaminsav észtereire és sóira utal, és számos ételben megtalálható: legyen szó ázsiai snackekről, készételekről és fagyasztott ételekről, de fűszerekről és salátaöntetekről is.

Továbbá a kész saláták gyakran sok zsírt tartalmaznak öntetek és sajt formájában – valamint baktériumokat és csírákat. Tehát aki azt gondolja, hogy a hűtőben tárolt saláta a legjobb módja a fogyási céljainak támogatására, tévedhet.

Érdemes keresni a csomagoláson az E 620 - E 625 E-számokat, mivel ezek jelzik, hogy van-e glutamát.

A táplálkozási szakértők úgy vélik, hogy a glutamát képes gátolni a leptin nevű jóllakottsági hormon termelődését, és így deaktiválni az agy éhségfékét.

A glutamát manipulálja az agyat, és arra készteti az embereket, hogy többet egyenek, mint amennyire szükségük van – írja a Focus.

Az MSG mellett a tartósítószerek, a cukor, az aromák és más ízfokozók is negatívan befolyásolják a jóllakottság érzését. Ezek elkerülésének legjobb módja, ha saját magunk készítjük el az ételeinket a készételek fogyasztása helyett.

Kapcsolódó írásaink