Életmód

A paradicsom gyógyító tulajdonságai

Érdemes rendszeresen fogyasztani

A paradicsom nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Ez a zöldség gazdag káliumban, C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek – írja a Sports.kz a My.ua- ra hivatkozva.

A paradicsom gyógyító tulajdonságai
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/MICROGEN IMAGES/SMD

Megjegyzendő, hogy egy közepes méretű nyers paradicsom körülbelül 22 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Alacsony a glikémiás indexe, mindössze 6 mg nátriumot és 3 gramm cukrot tartalmaz. Egy nyers paradicsom pedig körülbelül fél csésze vizet tartalmaz, így kiváló hidratáló étel.

1. Fenntartja a szív egészségét

Egy közepes paradicsom körülbelül annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán, egy nyomelemet, amely létfontosságú a szív összehúzódásához és kitágulásához, valamint az erek ellazulásához.

Ezenkívül a paradicsom egy erős antioxidánst, a likopint tartalmazza. Ez a pigment adja a gyümölcs vörös színét. Az embereknél pedig csökkenti a szívbetegségek és a halálozás kockázatát.

2. Segít a regenerálódásban edzés után

A paradicsomban található kálium, magnézium és fluorid segít csökkenteni az izomlázat és a fáradtságot edzés után. A magnézium létfontosságú az izom-összehúzódáshoz, így a paradicsom edzés előtti vagy utáni fogyasztása segít feltölteni a magnéziumszintet. A paradicsom gazdag vízben, ami csökkenti a kiszáradást edzés után.

A gyümölcsök gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek a C-vitaminnak köszönhetően, ami segíti a testmozgás utáni regenerálódást is.

3. Véd a demencia ellen

A tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik több káliumot és kevesebb nátriumot fogyasztottak, jobb kognitív funkciókkal rendelkeztek. Egy másik tanulmány azt vizsgálta, hogy a karotinoidok – az antioxidánsok, amelyek a zöldségek piros színét adják – hosszú távon hogyan befolyásolják az agy egészségét. A kutatók azt találták, hogy azoknál az embereknél, akiknek magas volt a vérében a lutein és a zeaxantin szintje (amelyek a főtt paradicsomban találhatók), alacsonyabb volt a demencia előfordulási aránya.

4. Segít a vércukorszint szabályozásában

A paradicsom alacsony glikémiás indexű, így segít elkerülni a vércukorszint hirtelen emelkedését. A paradicsom rosttartalma a glükózszintet és a bélműködést is befolyásolja.

A naringenin, egy citrusfélékben és paradicsomban található polifenol, szintén rendelkezik cukorbetegség elleni tulajdonságokkal. A tudósok ezt elsősorban állatokon vizsgálták, de további kutatások kimutathatják, hogy a paradicsomban található vegyületek hogyan segíthetnek az emberek cukorbetegségének kezelésében is.

5. Elősegíti az egészséges bőr, haj és körmök kialakulását

A paradicsom klorogénsavat tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely serkenti a kollagéntermelést. A nyers paradicsomban található C- és A-vitamin segíthet javítani a bőr, a haj és a körmök megjelenését.

Kapcsolódó írásaink