Életmód

Megoldás azoknak, akik nem tolerálják jól a fűszeres ételeket

Egy „anti-fűszer” létrehozása segíteni fog

Az Ohio Állami Egyetem kutatói érdekes felfedezést tettek, amely megváltoztathatja a chili paprikák csípősségéről alkotott képünket. Olyan molekulákat azonosítottak, amelyek csökkenthetik a csípősséget, ami egy új „anti-fűszer” létrehozásához vezethet.

Megoldás azoknak, akik nem tolerálják jól a fűszeres ételeket
A konyha nélkülözhetetlen segédei a különböző fűszerek
Fotó: AFP/Connect Images/Russ Rohde

A paprikák csípősségét a kapszaicinoidoknak, például a kapszaicinnek és a dihidrokapszaicinnek köszönhetik, és Scoville-egységben ( SHU ) mérik. Az új adatok azonban megkérdőjelezik a rendszer hatékonyságát.

A tanulmányban a csapat 10 paprikafajtát vizsgált, és normalizálta őket a kapszaicinoidok tekintetében. A kóstolók értékelték a fűszerességet, és az eredmények azt mutatták, hogy a csípősség érzékelése még azonos SHU- szintek mellett is eltérő volt . Ez más tényezők befolyását jelzi.

Statisztikai modellek és molekuláris elemzés segítségével a tudósok három vegyületet azonosítottak – a kapszianozid I-et, a rozezidot és a gyömbér glikolipid A-t –, amelyek csökkenthetik az érzékelt csípősséget.

Ez a felfedezés segíthet abban, hogy az étkezések mindenki számára élvezetesebbek legyenek cukor vagy só hozzáadása nélkül – írta meg a gismeteo.ru.

Kapcsolódó írásaink