Életmód
Megoldás azoknak, akik nem tolerálják jól a fűszeres ételeket
Egy „anti-fűszer” létrehozása segíteni fog

A paprikák csípősségét a kapszaicinoidoknak, például a kapszaicinnek és a dihidrokapszaicinnek köszönhetik, és Scoville-egységben ( SHU ) mérik. Az új adatok azonban megkérdőjelezik a rendszer hatékonyságát.
A tanulmányban a csapat 10 paprikafajtát vizsgált, és normalizálta őket a kapszaicinoidok tekintetében. A kóstolók értékelték a fűszerességet, és az eredmények azt mutatták, hogy a csípősség érzékelése még azonos SHU- szintek mellett is eltérő volt . Ez más tényezők befolyását jelzi.
Statisztikai modellek és molekuláris elemzés segítségével a tudósok három vegyületet azonosítottak – a kapszianozid I-et, a rozezidot és a gyömbér glikolipid A-t –, amelyek csökkenthetik az érzékelt csípősséget.
Ez a felfedezés segíthet abban, hogy az étkezések mindenki számára élvezetesebbek legyenek cukor vagy só hozzáadása nélkül – írta meg a gismeteo.ru.