Életmód

Hogyan főzzünk tojást, hogy ne csak egészséges, hanem ízében is tökéletes legyen?

Itt a titok

A tojás sokak étrendjének népszerű része, és régóta ismertek pozitív egészségügyi hatásai. Ideálisak reggelire, és különféle finom ételekhez adhatók. De vajon elgondolkodott már azon, hogy melyik tojás a legegészségesebb? Ha nem, akkor minden kétségedet eloszlatjuk.

Hogyan főzzünk tojást, hogy ne csak egészséges, hanem ízében is tökéletes legyen?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Turiot/Roulier

Miért egészségesek a tojások?

A tojás valóban számos vitamin és ásványi anyag forrása, amelyek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez. Tartalmaznak A-, E-, D-, K-, B2-, B6- és B12-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például vasat, foszfort, kalciumot, nátriumot, káliumot, cinket, magnéziumot, szelént és omega-3 zsírsavakat. Magas fehérjetartalma miatt a tojás nagyon laktató, így remek reggeli választás.

Omlett vagy főtt tojás

Sokan kíváncsiak arra, hogy mi az egészségesebb: az omlett vagy a főtt tojás. A szakértők egyetértenek abban, hogy minden lehetőségnek megvannak a maga előnyei. Az omlett előnye, hogy különféle hozzávalókat adhatsz hozzá, például szalonnát, újhagymát vagy kolbászt. Ez a kombináció nemcsak finom, de tápláló is. A főtt tojás, akár keményre, akár lágyra főtt, szintén remek választás, mivel megőrzi vitaminjainak és ásványi anyagainak nagy részét.

Melyik tojás egészségesebb: lágy vagy kemény főtt?

Ami azt a kérdést illeti, hogy melyik tojás egészségesebb – a lágy vagy a kemény főtt –, a kutatások azt mutatják, hogy minél rövidebb a főzési idő, annál több tápanyag marad meg. A legegészségesebb választás a lágytojás. A rövidebb főzési idő miatt több tápanyagot tartanak meg, és jobban felszívódnak.

Hogyan kell helyesen főzni a lágytojást

A lágytojás megfelelő elkészítéséhez fontos néhány egyszerű lépést követni. A tojásokat pontosan öt percig kell főzni, és mindenképpen forrásban lévő vízbe kell helyezni őket. Ez megakadályozza, hogy a vízzel együtt felmelegedjenek, ami túl sűrű, vagy éppen ellenkezőleg, túl folyós sárgáját eredményezhet.

A megfelelően megfőzött lágytojás ideális választás reggelire, vagy ízletes kiegészítője lehet különféle ételeknek. Ha egészséges és ízletes ételeket keresel, mindenképpen illeszd be őket az étrendedbe – írta meg a Pravda.

Kapcsolódó írásaink