Életmód
Hogyan főzzünk tojást, hogy ne csak egészséges, hanem ízében is tökéletes legyen?
Itt a titok

Miért egészségesek a tojások?
A tojás valóban számos vitamin és ásványi anyag forrása, amelyek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez. Tartalmaznak A-, E-, D-, K-, B2-, B6- és B12-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például vasat, foszfort, kalciumot, nátriumot, káliumot, cinket, magnéziumot, szelént és omega-3 zsírsavakat. Magas fehérjetartalma miatt a tojás nagyon laktató, így remek reggeli választás.
Omlett vagy főtt tojás
Sokan kíváncsiak arra, hogy mi az egészségesebb: az omlett vagy a főtt tojás. A szakértők egyetértenek abban, hogy minden lehetőségnek megvannak a maga előnyei. Az omlett előnye, hogy különféle hozzávalókat adhatsz hozzá, például szalonnát, újhagymát vagy kolbászt. Ez a kombináció nemcsak finom, de tápláló is. A főtt tojás, akár keményre, akár lágyra főtt, szintén remek választás, mivel megőrzi vitaminjainak és ásványi anyagainak nagy részét.
Melyik tojás egészségesebb: lágy vagy kemény főtt?
Ami azt a kérdést illeti, hogy melyik tojás egészségesebb – a lágy vagy a kemény főtt –, a kutatások azt mutatják, hogy minél rövidebb a főzési idő, annál több tápanyag marad meg. A legegészségesebb választás a lágytojás. A rövidebb főzési idő miatt több tápanyagot tartanak meg, és jobban felszívódnak.
Hogyan kell helyesen főzni a lágytojást
A lágytojás megfelelő elkészítéséhez fontos néhány egyszerű lépést követni. A tojásokat pontosan öt percig kell főzni, és mindenképpen forrásban lévő vízbe kell helyezni őket. Ez megakadályozza, hogy a vízzel együtt felmelegedjenek, ami túl sűrű, vagy éppen ellenkezőleg, túl folyós sárgáját eredményezhet.
A megfelelően megfőzött lágytojás ideális választás reggelire, vagy ízletes kiegészítője lehet különféle ételeknek. Ha egészséges és ízletes ételeket keresel, mindenképpen illeszd be őket az étrendedbe – írta meg a Pravda.