Életmód
A kefir egészségügyi előnyei
Érdemes fogyasztani

A kefir fogyasztásának egészségügyi előnyei
Mondhatni, hogy a kefir mindent tartalmaz. Az erjesztett tejtermék – amely tejből és baktériumokból és élesztőből álló „kefirszemekből” készül – gazdag probiotikumokban, B-vitaminokban, C-vitaminban és kalciumban. Mindezek a tápanyagok hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez, és következésképpen az immunrendszerhez, amely viszont segít megelőzni a betegségeket. A kefir antioxidánsokat is tartalmaz, és állítólag javítja a tápanyagok felszívódását.
Bár a kefirt gyakran a joghurthoz hasonlítják, általában szélesebb baktérium- és élesztőspektrumot tartalmaz; a sajttal, joghurttal és más tejtermékekkel ellentétben a kefir erjesztése mindkettőt magában foglalja. A baktériumok és az élesztőgombák közötti, szimbiotikus kapcsolat segít a tej erjesztésében és probiotikus itallá alakításában. Az élesztőgombák azt is biztosítják, hogy a kefirben tejsav, kis mennyiségű alkohol és szén-dioxid legyen jelen.
A kefirfogyasztás jótékony hatásai az agyra
Szakértők szerint is van oka annak, hogy a kefir olyan népszerű: a kefir a legtöbbet kutatott erjesztett étel az összes közül. Ezenkívül az új kutatások szerint a kefir támogathatja az agyműködést is, különösen a relációs memóriát, más néven azt a fajta memóriát, amelyet arra használunk, hogy emlékezzünk arra, hol hagytuk a kulcsainkat, vagy az emberek arcát memorizáljuk.
Agy-bél kapcsolat: a kefirben található probiotikumok csökkenthetik a szorongást, a depressziót, és javíthatják a hangulatot azáltal, hogy befolyásolják a neurotranszmitterek (pl. szerotonin) termelését.
Mikor a legjobb kefirt inni?
Vannak, akik jobb toleranciáról számolnak be, ha reggel, éhgyomorra isszák a kefirt. Mások azonban nem tudnak lelkesedni egy hideg tejes italért reggel, ezért általában étkezés után fogyasztják azt, egyfajta frissítő desszertként. Ez segít megemészteni a nehéz ételeket, és gyakran enyhíti a teltségérzetet.
Tippek a fogyasztására
– A legtöbb egészségügyi előny elérése érdekében válasszon cukrozatlan, natúr kefirt.
– Ha még nem ismeri a probiotikumokat, lassan kezdje az ismerkedést (pl. napi negyed csésze), hogy elkerülje az emésztési zavarokat.
– Fogyasztható önmagában, turmixokban vagy gyümölcsökkel és granolával is.