Életmód

Támogathatja az immunrendszert és fokozhatja a mentális fókuszt

Csökkentheti a hagyományos kávé negatív hatásait 

A gombakávé egy remek alternatívája lehet a megszokott kávénak, ráadásul számtalan előnnyel rendelkezik.

Támogathatja az immunrendszert és fokozhatja a mentális fókuszt
A gombakávé hagyományos kávéból és gyógyhatású gombák kivonatából készíthető
Fotó: Northfoto

A gombakávé (vagy „mushroom coffee”) egy olyan ital, amely hagyományos kávéból és gyógyhatású gombák kivonatából készül. Leggyakrabban olyan gombákat használnak hozzá, amelyek adaptogén és immunerősítő hatásukról ismertek. Nem hallucinogén gombákról van szó, hanem például olyanokról, mint a chaga, ami erős antioxidáns, immunerősítő, az oroszlánsörény-gomba, ami memória- és agyműködés-támogató, a cordyceps, ami energiát növelő, sportteljesítményhez is használják vagy a reishi, ami stresszcsökkentő, nyugtató hatású.

A gombakávénak számtalan előnye van. Csökkentheti a hagyományos kávé negatív hatásait, például kevesebb idegességet vagy gyomorirritációt eredményez. Támogathatja az immunrendszert. Fokozhatja a mentális fókuszt és a koncentrációt, és energia- és teljesítménynövelő hatású lehet (főleg cordyceps esetén).

A gombakávé íze enyhén földesebb lehet, mint a sima kávéé, de a legtöbb keverék jól kiegyensúlyozott és hasonló élményt nyújt.

A gombakávét többféle formában is beszerezhetjük, és az elkészítése általában egyszerű.

Instant por formában kávé és gombakivonat keveréke van egy porban. Csak forró vízzel kell felönteni, mint egy instant kávét. Gyors, kényelmes, utazáshoz is ideális.

Az őrölt kávé keverék egy kávéőrlemény, amelyhez porított gombakivonatot kevertek. Ugyanúgy kell készíteni, mint bármilyen filteres vagy presszókávét (kávéfőzővel, french pressel stb.).

Megtalálható Nespresso-kompatibilis kapszulákban. Kapszulás kávéfőzővel készíthető, mint egy normál eszpresszó.

Por alakú gombakivonat külön is kapható, csak a gombapor, kávé nélkül. Hozzáadhatjuk a saját kávénkhoz, teához, smoothie-hoz, vagy forró vízbe keverve is iható.

A gombakávé fogyasztásának gyakorisága és mennyisége attól függ, milyen típusú gomba van benne, és milyen hatást szeretnénk elérni. Általánosságban napi 1–2 csésze elegendő a legtöbb ember számára. Érdemes reggel vagy délelőtt inni, ha energiát, fókuszt, mentális tisztaságot szeretnénk. Este vagy lefekvés előtt akkor igyuk, ha relaxáló, stresszcsökkentő hatás a cél.

A gombakávé adaptogén hatása rendszeres használattal érvényesül igazán. Hetek alatt alakul ki az immunerősítő, stresszcsökkentő vagy agyműködést támogató hatás.

Kapcsolódó írásaink