Életmód
A bio mindig jobb – vagy mégsem?
Sokszor csak marketingeszköz

Mi a probléma?
A „bio” vagy „organikus” jelölés azt jelzi, hogy a termék környezetkímélő és vegyszermentes tanusított gazdálkodásból származik, nem pedig azt, hogy teljesen biztonságos, egészséges vagy nem romló. A bio termékek is romlandók és természetes módon tartalmazhatnak toxikus anyagokat (pl. bizonyos növények védekezésként termelnek ilyen anyagokat) vagy allergéneket, amelyek természetes módon ugyanúgy jelen lehetnek. Sok termék jelölésén ugyanakkor csak marketing eszközként használják a „bio” kifejezést, de az nem rendelkezik hivatalos tanusítással.
Mire figyeljünk oda?
Öko tanúsítvány száma
Például: HU-ÖKO-01, ahol a „HU” az országkód, az „ÖKO” a tanúsítás típusa és a szám a szervezet azonosítója.
A szám alapján az élelmiszer visszakereshető, így bizonyítja, hogy a terméket ellenőrzött ökológiai gazdaságban állították elő.
Nyersanyagok termelési helyének megjelölése
Például: „EU-mezőgazdaság”, amennyiben a mezőgazdasági nyersanyagot az unióban állították elő; „nem EU-mezőgazdaság”, amennyiben a mezőgazdasági nyersanyagot harmadik országban állították elő;
EU öko logó (zöld alapon fehér levél-csillag mintával)
Csak akkor használható, ha a termék valóban megfelel az európai uniós öko előírásoknak.
A tudatos vásárlás nem csupán a címkékről szól, hanem a mögöttes tartalom, a gyártási folyamatok és a személyes igények ismeretéről is. A legjobb döntésekhez tehát érdemes a bio mellett a józan észt is magunkkal vinni a bevásárlásra – írta meg az nkfh.gov.hu.