Életmód
Egyre többen halnak bele az alkohol okozta rákba
A kutatók hangsúlyozták, hogy nem csak a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt

Az alkohol miatti halálozások eredményeit ezen a héten mutatják be az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) éves konferenciáján.
A tanulmány az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható halálozási statisztikákat vizsgálta 1990 és 2021 között. A számok riasztóak: az ilyen típusú halálesetek száma 11 896-ról 23 207-re nőtt. Ez a növekedés különösen a férfiakat és az 55 év felettieket érintette. A férfiaknál 70,2 százalékos, míg a nőknél 15,2 százalékos emelkedést figyeltek meg.
Dr. Chinmay Jani, a tanulmány vezető szerzője, a Sylvester Átfogó Rákkutató Központ hematológiai és onkológiai klinikai kutatója szerint a társadalom tudatában jól él a dohányzás mint rákkockázati tényező, azonban sokan még mindig nincsenek tisztában az alkoholfogyasztás hasonló veszélyeivel.
„Fontos tudni, hogy az alkohol is karcinogén, és számos ráktípushoz köthető" – nyilatkozta Jani az ABC News-nak.
A kutatók hangsúlyozták, hogy nem csak a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt.
„Nem kell napi szintű ivás ahhoz, hogy növeljük a rák kialakulásának esélyét” – tette hozzá Jani.
A kutatás önbevalláson alapuló alkoholfogyasztási adatokkal dolgozott, de statisztikai módszerekkel korrigálták az esetleges pontatlanságokat.
Idén januárban az amerikai tiszti főorvos figyelmeztetést adott ki, amelyben az alkoholt hétféle ráktípus – köztük a mellrák és a vastagbélrák – kialakulásához köti. Az ajánlás szerint figyelmeztető címkéket kellene elhelyezni az alkoholos italokon.
Az Egészségügyi Világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az alkoholt az 1-es csoportba sorolja, vagyis bizonyítottan rákkeltő.
Ide tartoznak a máj-, mell-, vastagbél-, nyelőcső-, gége-, száj- és torokrákok.
A kutatás regionális eltéréseket is feltárt: a legmagasabb alkoholhoz köthető halálozási arányt Washington D.C.-ben mérték, míg a legalacsonyabbat Utah államban – ez utóbbi valószínűleg a helyi alkoholfogyasztási szokásokkal magyarázható.
A májrák bizonyult a leggyakoribb és legsúlyosabb alkoholhoz köthető ráktípusnak, különösen az idősebb (55+) korosztályban. A tanulmány szerint még az alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a májrák kialakulásának esélyét, ha más egészségügyi problémák – például elhízás, cukorbetegség vagy magas koleszterinszint – is fennállnak.
„Ha fiatalon kezdünk inni, az alkohol idővel felhalmozódik a szervezetben, és ennek következményei idős korban jelentkeznek – ezekkel akkor még nem számolunk” – magyarázta Jani.
Dr. Gilberto Lopes, a tanulmány egyik társszerzője és a Sylvester Rákkutató Központ onkológiai részlegének vezetője hangsúlyozta: sürgős szükség van célzott megelőzési kampányokra és közegészségügyi intézkedésekre, hogy az emberek tisztában legyenek az alkohol jelentette egészségügyi kockázatokkal.
„Reméljük, hogy kutatásunk segít felhívni a figyelmet az alkohol és a daganatos megbetegedések közötti kapcsolatra” – zárta Lopes.