Egészség

Ezek az ételek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A helyes táplálkozás az egyik legfontosabb módszer a koleszterinszint szabályozására és csökkentésére. Bizonyos élelmiszerek étrendbe való beépítésével javítható a lipidprofil és erősíthető a szív egészsége.

Ezek az ételek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A koleszterinszint csökkentésére alkalmas főbb élelmiszerek

Zöldségek és gyümölcsök

  • alma;
  • körte;
  • citrusfélék;
  • brokkoli;
  • sárgarépa.

Teljes kiőrlésű termékek

  • zabpehely;
  • árpa;
  • barna rizs;
  • teljes kiőrlésű kenyér.

Diófélék és magvak

  • mandula;
  • görög dió;
  • lenmag;
  • chia.

Hal és tengeri termékek

  • lazac;
  • makréla;
  • hering;
  • tonhal.

Hüvelyesek

  • lencse;
  • csicseriborsó;
  • bab.

Egészséges zsírok

  • olívaolaj;
  • avokádó;
  • lenmagolaj.

A rostokban, egészséges zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend segít hatékonyan csökkenteni a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét és növelni a „jó” (HDL) koleszterin szintjét. Ez csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és javítja az általános egészségi állapotot.

Kapcsolódó írásaink