Egészség
A tudósok szerint ez a leghasznosabb zöldség a test számára
Erősíti a csontokat, jót tesz a szívnek, és még hidratál is

Az uborka 96 százalékban vízből áll, ezért a megfelelő folyadékbevitel fontos a következőkhöz:
– a test hőmérsékletének szabályozásához;
– a vesék és a szervek működéséhez;
– a fertőzések megelőzéséhez;
– a memória és az alvás javításához.
Az ajánlás szerint a napi folyadékigényünk körülbelül 20 százalékát az ételből fedezzük, és az uborka kiváló vízforrás – írja a Sports.kz.
Erősíti a csontokat
Érdekes, hogy az uborka gazdag K-vitaminban, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez. A „K-vitamin és a csontok egészsége” című tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik naponta 109 mikrogramm K1-vitamint szedtek, csökkent a csípőtörés kockázata.
Jót tesz a szívnek
Az uborka flavonoidokat tartalmaz, amelyek a szívet védő fitonutriensek. A „Flavonoidok hatása a szív- és érrendszeri betegségekre” című tanulmány kimutatta, hogy a flavonoidok a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:
– antiaterogén-hatás (csökkenti a koleszterin képződésének kockázatát),
– antitrombotikus-hatás (csökkenti a vérrögképződés kockázatát),
– antioxidáns tulajdonságok (lassítja a sejtek öregedését).
Javítja a bőr állapotát
Az uborka tisztító és hűsítő hatással bír, csökkenti az irritációt és a gyulladást. A „Mediterrán étrend termékei: citrusfélék, uborka és szőlő” című tanulmány szerint ennek a terméknek mind külső, mind belső alkalmazása segíthet javítani a bőr általános állapotát és csökkenteni a bőrfertőzések kockázatát.
Kiknek kell óvatosnak lenniük?
Hasznos tulajdonságai ellenére egyesek óvatosan fogyasszák az uborkát:
Gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők: egyesek gázképződést és nehéz érzést éreznek a gyomorban az uborka fogyasztása után.
Az uborka gazdag K-vitaminban, amely befolyásolja a vér alvadási képességét. Ezért a véralvadási zavarokkal küzdő vagy véralvadásgátlókat (pl. warfarin) szedő embereknek kerülniük kell az uborka túlzott fogyasztását.
Allergiások: legyen óvatos, ha szezonális allergiája van. A friss uborka orális allergiás szindrómát okozhat.
Röviden összefoglalva, az uborka alacsony kalóriatartalmú, tápláló termék, amely támogatja a bőr, a szív és a csontok egészségét, valamint csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.