Életmód

Kiderült, hogy a tejtermékek stabilizálják a vércukorszintet

Egy új tanulmány szerint hatékonyabb, mint a vegán étrend

A kutatók felfedezték, hogy a tejtermékek fogyasztása hatékonyabban segít stabilizálni a vércukorszintet, mint a vegán étrend. A tudományos munka eredményeit a Klinikai Táplálkozás című folyóiratban tették közzé.

Kiderült, hogy a tejtermékek stabilizálják a vércukorszintet
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A kísérletben 30 egészséges felnőtt vett részt, akik két különböző diétát követtek két héten keresztül. Az egyik csoport növényi alapú és tejtermékeket tartalmazó ételeket evett, míg a másik csoport vegán étrendet követett. A kalória- és makrotápanyag-tartalom azonos volt.

Minden résztvevőnek olyan érzékelői voltak, amelyek negyedóránként rögzítették a vércukorszint ingadozását. Kiderült, hogy azoknál, akik tejtermékeket fogyasztottak, alacsonyabb és stabilabb volt a glükózszint. Ezenkívül megemelkedett a vérükben az acetilkarnitin szintje, amely segíti a zsírok anyagcseréjét és csökkenti az oxidatív stresszt. Ezzel szemben azoknál, akik vegán étrendet követtek, megnőtt a fenilalanin szintje, egy aminosavé, amely feleslegben megzavarja a glükóz felszívódását.

A kutatók szerint a megállapítások különösen fontosak azon országok számára, ahol nagy számban élnek 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők – írja a gismeteo.ru.

Ahogy a tudósok mondják, a tejtermékek elhagyása nem mindig hozza meg a várt hatást az anyagcserére.

Kapcsolódó írásaink