Életmód

Az ananász megeszi a szánkat

Érdekességek az egyik legnépszerűbb gyümölcsről

Sokan szeretik ezt az egzotikus gyümölcsöt, amelyet főképp desszertekhez, italokhoz és rágcsálnivalókhoz adnak, persze magában is megállja a helyét. De nem mindenki tudja, hogy ha ananászt eszünk, az tulajdonképpen megeszi a szánkat.

Az ananász megeszi a szánkat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Joel Saget

Amikor valaki friss ananászt eszik, égő érzést érez a nyelvén, a szájpadlásán és az ajkán. Ez az érzés a bromelain hatásának közvetlen eredménye, amely az ananászban található, és elkezdi elpusztítani az emberi gyomornyálkahártya sejtjeinek fehérjekomponenseit.

Az emberi test szöveteinek, beleértve a bőrt, az izmokat és a nyálkahártyákat, alapja a fehérje. Az emberi szervezetben a tömeg körülbelül 16 százalékát teszik ki, és a bromelain ezt a fehérjét támadja meg.

Valójában ez az enzim megkezdi az emésztést. Amikor az ananászban található bromelain bejut a gyomorba, sósavval találkozik, és lebonthatja a szervezetben lévő fehérjéket. Az érzékeny nyálkahártyával vagy szájüregi betegségekkel küzdőknek óvatosnak kell lenniük az ananász fogyasztásakor – írja a sports.kz.

Ha továbbra is nagyon szeretne ananászt enni, melegítse fel. Melegítés hatására az enzim elveszíti aktivitását, de az ananász íze megmarad.

Kapcsolódó írásaink