Egészség

Szakértők megnevezték az első számú gyulladáscsökkentő ételt

Ez nem gyümölcs és nem is zöldség

A gyulladás számos egészségügyi probléma kiváltó oka. A megfelelő étrend elnyomhatja és gyengítheti a hatását. A táplálkozási szakértők biztosak abban, hogy ezt a terméket elsősorban az étrendbe kell beilleszteni – írja a Sports.kz.

Szakértők megnevezték az első számú gyulladáscsökkentő ételt
Ezeknek a halaknak a rendszeres fogyasztása segít csökkenteni több súlyos betegség kockázatát
Fotó: Science Photo Library via AFP/CPD/Cristina Pedrazzini

A zsíros halakat – a lazacot, a makrélát, a szardíniát, a tonhalat és a szardellát – kulcsfontosságú élelmiszerként azonosították a krónikus gyulladás elleni küzdelemben. Az EatingWell portál szerint ennek a halnak a rendszeres fogyasztása segít csökkenteni több súlyos betegség kockázatát egyszerre – a szívbetegségtől a cukorbetegségen át az Alzheimer-kórig.

Ennek oka a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav magas tartalma. A szervezet nem termel önállóan omega-3 zsírsavakat, ezért az orvosok azt javasolják, hogy élelmiszerből fogyasszuk azokat – és a hal ebben az esetben pótolhatatlanná válik. A zsíros vegyületek csökkentik a gyulladásos szintet a szervezetben azáltal, hogy blokkolják a gyulladást elősegítő molekulák termelődését.

Lauren Manacher táplálkozási szakértő szerint heti két-három adag hal akár 10 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Kapcsolódó írásaink