Egészség
Szakértők megnevezték az első számú gyulladáscsökkentő ételt
Ez nem gyümölcs és nem is zöldség

A zsíros halakat – a lazacot, a makrélát, a szardíniát, a tonhalat és a szardellát – kulcsfontosságú élelmiszerként azonosították a krónikus gyulladás elleni küzdelemben. Az EatingWell portál szerint ennek a halnak a rendszeres fogyasztása segít csökkenteni több súlyos betegség kockázatát egyszerre – a szívbetegségtől a cukorbetegségen át az Alzheimer-kórig.
Ennek oka a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav magas tartalma. A szervezet nem termel önállóan omega-3 zsírsavakat, ezért az orvosok azt javasolják, hogy élelmiszerből fogyasszuk azokat – és a hal ebben az esetben pótolhatatlanná válik. A zsíros vegyületek csökkentik a gyulladásos szintet a szervezetben azáltal, hogy blokkolják a gyulladást elősegítő molekulák termelődését.
Lauren Manacher táplálkozási szakértő szerint heti két-három adag hal akár 10 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.