Életmód
A gyümölcs, amelyet tilos a müzlibe tenni
Nem mindegy, mit eszünk reggelire

Mi teszi tökéletessé a müzlikeveréket?
A DAK Gesundheit szerint ha egészségesen szeretnénk fogyasztani a müzlit, akkor a mennyiség legalább felét teljes kiőrlésű gabonapehelynek kellene alkotnia. Ilyen például a zabpehely, amely sok fehérjét tartalmaz, és ezért sokáig jóllakottnak érezhetjük magunkat. A zabpehely azt is biztosítja, hogy a vércukorszintünk ne emelkedjen olyan gyorsan.
Jól illik még a lenmag- , hajdina- vagy tönkölybúzapehely is a müzlibe. Ha három-négy evőkanálnyi gabonát keverünk bele, biztosan egészségesen indul a napunk.
Müzli: ropogósabb dióval
Egy jó müzli dióféléket vagy magvakat is tartalmaz. Például ha diót adunk hozzá, az omega–3-szintünk megfelelő lesz. A mandula és más magvak is nagyon finomak lehetnek.
De a szabály itt is az: mértékkel fogyasszuk, ne essünk túlzásba. A diófélék és egyéb magvak nagyon fontos és egészséges zsírokat tartalmaznak, de sok kalóriát is. Annak érdekében, hogy a ropogós müzli ne hizlaljon titokban, a DAK Gesundheit azt javasolja, hogy csak egy kis marék magvat adjunk hozzá.
Gyümölcsök
A gyümölcsök színt visznek a tányérra, és a fruktóznak köszönhetően édes ízt adnak reggel. De óvatosan kell eljárni a reggeli gyümölcsválasztásnál – magyarázza dr. Matthias Riedl táplálkozási szakértő a Hamburger Abendblattnak. Mivel a fruktóz is cukor, amelyet a szervezetnek fel kell dolgoznia és le kell bontania. Ezért a feltét mennyisége az elsődleges szempont.
Riedl szerint egy tál áfonya elfogadhatóbb, mint egy tál szőlő, mivel a szőlő sokkal több fruktózt tartalmaz. A táplálkozási szakértő szerint az olyan gyümölcsök, mint a mangó és az ananász ugyanolyan édesek, és ezért tele vannak fruktózzal. Ezeket nem ajánlott reggelire fogyasztani – írja a Focus.
A tökéletes gyümölcs a müzlihez
A vércukorszint reggelinél történő hirtelen emelkedésének megakadályozására Riedl az alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, például a papayát vagy a bogyós gyümölcsöket ajánlja.