Életmód

Melyik reggeli védhet a vastagbélrák ellen?

Az első étkezés jelentős hatással van

Szergej Vjalov orvosdoktor, gasztroenterológus és hepatológus arról beszélt, hogyan kell helyesen kezdeni a napot, és miért nem hagyhatjuk ki a reggelit, még akkor sem, ha fogyni próbálunk – írja a Sports.kz az Inbusiness.kz-re hivatkozva.

Melyik reggeli védhet a vastagbélrák ellen?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Jacopin

Telegram csatornáján a szakember hangsúlyozta, hogy az első étkezés jelentős hatással van az anyagcserére, az általános közérzetre, sőt, szerepet játszik a súlyos betegségek megelőzésében is.

Az orvos szerint az egészséges életmódra áttérők körében az egyik leggyakoribb hiba a szélsőségek.

„Az egészséges életmódra való áttérés gyakran szélsőségekkel kezdődik. Az emberek például, akik fogyni próbálnak, a reggeli kihagyásával csökkentik a napi kalóriabevitelüket” – írta Szergej Vjalov.

Ez a megközelítés, ahogy a gasztroenterológus figyelmeztet, tele van negatív következményekkel.

„A reggeli kihagyása lelassítja az anyagcserét és túlevést vált ki, a zsírok vagy szénhidrátok teljes elhagyása pedig megzavarja az anyagcserét” – hangsúlyozta.

Vyalov azt javasolja, hogy ne zárjuk ki a fehérjéket a reggeli étrendből. Ez a makrotápanyag elengedhetetlen az izomtömeg fenntartásához, különösen az idősebb embereknél.

„Nem szabad lemondani a fehérjéről az első étkezéskor, és általában sem” – magyarázza az orvos, hozzátéve, hogy ennek az anyagnak a hiánya izomvesztéshez vezet, ami viszont veszélyes az egészségre és a fizikai aktivitásra felnőttkorban.

A gasztroenterológus szerint az étrend másik fontos eleme a rost. A növényi rostok hiánya emésztési problémákat okoz.

„Ha nincs elég rost az étrendben, akkor puffadás és túlzott éhség jelentkezik” – figyelmeztet Vyalov.

A szakember különös figyelmet fordított a zöld teára. Ezt az italt az egyik leghasznosabbnak nevezte, megjegyezve annak összetett hatását a szervezetre.

„Az egyik legegészségesebb ital a zöld tea. Nemcsak az alkoholmentes zsírmáj megelőzésében segít a szervezet méregtelenítésével, hanem csökkenti az irritábilis bél szindróma gyulladását is” – magyarázta az orvos.

Ezenkívül a zöld tea szerepet játszhat a szervezet védelmében a rák ellen.

„Okkal feltételezhető, hogy az ital a rák megelőzésének eszköze. Ez a teában található katechinek azon tulajdonságának köszönhető, hogy blokkolják a Wnt/β-catenin jelátviteli útvonalakat” – mondta Szergej Vjalov.

A kifejezett hatás eléréséhez azonban be kell tartani a katechinfogyasztás bizonyos normáját.

„A maximális hatás érdekében 6-8 csésze zöld teát kell inni, ami már túl sok” – jegyezte meg az orvos.

Meghatározta, hogy az optimális mennyiség napi 250-500 mg katechinnek tekinthető, ami körülbelül 3-5 csésze italt jelent.

Végezetül Vyalov emlékeztetett arra, hogy még a legegészségesebb ételeket és italokat is mértékkel kell fogyasztani.

„Érdemes megjegyezni, hogy mértékkel minden hasznos. Mint minden más termék esetében, nagy mennyiségben fogyasztva problémák merülhetnek fel a szervezetben” – zárta a szakértő.

Így a kiegyensúlyozott, fehérjében és rostban gazdag reggeli, valamint a zöld tea mértékletes fogyasztása nemcsak az anyagcsere normalizálásában és az izomtömeg fenntartásában segíthet, hanem csökkentheti a krónikus betegségek, köztük a bélrák kialakulásának kockázatát is.