Életmód

Ez a szupergyümölcs csökkenti a vérnyomást, és véd a szívbetegségek ellen

Mindenkinek meg kellene ennie

Egy átlagos körte is szövetségese lehet az egészséges szívért folytatott küzdelemben – írja a Sports.kz az RBC-Ukrajnára (Styler projekt) hivatkozva.

Ez a szupergyümölcs csökkenti a vérnyomást, és véd a szívbetegségek ellen
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SMD/Microgen Images

A kutatások azt mutatják, hogy ez a gyümölcs nemcsak finom, de csökkentheti a „rossz” koleszterinszintet és erősítheti a szív– és érrendszert is – írja a Surrey Live.

A körte hatása a koleszterinszint csökkentésére

A magas koleszterinszint a „rossz” LDL-koleszterin szintjének hirtelen emelkedésének eredménye. Gyakran „csendes gyilkosnak” is nevezik, mivel általában nincsenek tünetei, amíg krónikus állapothoz, például szívrohamhoz vagy stroke-hoz nem vezet.

Mivel gyakran vizsgálat nélkül észrevétlen marad, idővel lassan felhalmozódhat az artériákban, ami súlyos szövődményekhez vezethet. A zsíros ételek több gyümölccsel és zöldséggel való helyettesítése segíthet csökkenteni a koleszterinszintet.

A szakértők azt is javasolják, hogy ezeket a változtatásokat a fizikai aktivitás fokozásával és az alkoholfogyasztás csökkentésével együtt hajtsák végre. Az embereknek azt tanácsolják, hogy hagyják abba a dohányzást, és szedjenek minden felírt gyógyszert (például sztatinokat).

A körte összefüggésbe hozható a szív egészségének fenntartásával és javításával. Ezért előnyös lehet ezt a ropogós zöld gyümölcsöt beépíteni az étrendbe, mind nassolnivalóként, mind a főétkezés részeként.

Hogyan javíthatja a körte a szív egészségét?

A körte védőereje a jótékony flavonoidokban és káliumban való gazdagságában rejlik, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Az antioxidánsok, különösen a héjban található kvercetin, gyulladáscsökkentő hatásúak és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

A körtében található antioxidáns procianidinek csökkenthetik a szívszövet merevségét és csökkenthetik az LDL (rossz) koleszterinszintet.

A körte körülbelül 3 g élelmi rostot tartalmaz, főként pektin formájában, így kiváló kiegészítője az étrendnek.

A körte a pektin egyik legjobb forrása az almához, narancshoz, citromhoz, grépfrúthoz, lime-hoz és más gyakori gyümölcsökhöz képest.

Mindenki számára biztonságos körtét enni?

Általában biztonságosan fogyasztható egészségügyi aggályok nélkül. Azonban ezek a gyümölcsök nem mindenkinek valók.

Aki allergiás a nyírpollenre, annak reakciói lehetnek számos gyümölcsre, beleértve a körtét, valamint az almát, őszibarackot, sárgabarackot, cseresznyét, szilvát, kivit, nektarint és epret. Az allergiák súlyossága nagymértékben változhat, és a lehetséges tünetek a következők lehetnek:

– orrfolyás vagy tüsszögés;

– fájdalom vagy érzékenység az arc, a szem vagy a homlok körül;

– köhögés, zihálás vagy légszomj;

– viszkető bőr vagy kiütés;

– hasmenés;

– hányinger;

– duzzadt szemek, ajkak, száj vagy torok.

Azok, akik egyszerre nagy mennyiségű körtét esznek, az irritábilis bél szindrómához hasonló tüneteket tapasztalhatnak. Ez azért van, mert egyes embereknek nehézséget okozhat a körtében található fruktóz és szorbitol (természetes cukrok) emésztése.

Kis adagokban, például napi egy-két körtével, a szervezet fokozatosan elkezdheti élvezni ennek a friss gyümölcsnek az előnyeit.

Kapcsolódó írásaink