Életmód
Ez a megfelelő időpont az édességfogyasztásra
A szakértő elárulta a titkot

Van úgy, hogy egy szelet csokoládénak vagy illatos süteménynek nem tudunk ellenállni, és szerencsére nem is kell. Legalábbis nem minden esetben. A francia biokémikus és bestselleríró, Jessie Inchauspé egy, a közösségimédia-oldalakon elérhető podcastban elmondta, melyik az az egyetlen időpont a nap folyamán, ami alkalmas az édességfogyasztásra, és amikor érdemes lehet beiktatni egy falatnyi örömöt. A glükózistennőként is emlegetett francia írónőnek egyébként több, magyar nyelven is megjelent könyve foglalkozik a cukorbevitel kérdésével. Hasznos tanácsokkal látja el olvasóit a vércukorszint egyensúlyban tartására.
Ahhoz, hogy a cukros ételek elfogyasztásával termelődő boldogsághormon, a dopamin hatását maximálisan kiélvezhessük, és ez a legkevesebb negatív hatással legyen a szervezetünkre, a legjobb, ha az adott édességet ebéd után, desszertként fogyasztjuk el. Jessie azt is elárulta, mi az az időpont, amikor viszont soha ne együnk édességet. Ez az időpont ébredés után van. Az éhgyomorra elfogyasztott cukros étel, ideértve a sokak számára reggeliként szolgáló péksüteményeket, hosszú távon komoly kárt okoz a szervezetben.
A szénhidrát ugyanis emésztéskor glükózmolekulákká alakul, amelyek egyenesen a véráramba jutnak, és hirtelen vércukorszint-emelkedést okoznak. Ám nagyjából egy-másfél órával később ugyanilyen hirtelen le is esik a vércukorszintünk. Ekkor erőteljes sóvárgás tör ránk még több cukor elfogyasztása iránt, így gyakorlatilag egész nap fel-le ugrálhat a vércukorszint. Rendszeresen előfordulva ez inzulinrezisztenciához, sőt cukorbetegséghez vezet, és kialakulhat a cukorfüggőség is.
A sikeres fogyókúra nem feltétlenül jelent teljes lemondást az édességekről – a kulcs a tudatosság és a megfelelő időzítés. Ahogy Jessie is kiemelte, ha időnként elcsábulunk egy kis csokoládéra vagy süteményre, a legjobb, ha azt közvetlenül ebéd után tesszük. Ekkor ugyanis a szervezet már kapott egy adag fehérjét, zsírt és rostot, amelyek lelassítják a cukor felszívódását, így nem következik be hirtelen vércukorszint-emelkedés. Ez a stratégia nemcsak a vércukorszint stabilizálásában segít, hanem abban is, hogy ne essünk vissza egy kontrollálatlan nassolási spirálba.