Életmód

Hogyan együnk édességeket anélkül, hogy károsítanánk a fogainkat?

Fogorvosi tanácsok

Az édességek fogyaszthatók komoly következmények nélkül a fogászati ​​egészségre nézve, ha egyszerű szabályokat követ. Valeria Radko fogorvos beszélt erről.

Hogyan együnk édességeket anélkül, hogy károsítanánk a fogainkat?
Csábító tud lenni, de csak mértékkel fogyasszuk az édességeket
Fotó: AFP/Connect Images/Rivers Dale

A szakember szerint a fő veszély nem annyira a cukor mennyiségében, hanem a fogzománccal való érintkezésének időtartamában rejlik. A ragacsos édességek különösen károsak. Erősen tapadnak a fogak felszínéhez, hosszabb ideig maradnak a szájban, és aktívabban járulnak hozzá a fogszuvasodás kialakulásához – írja a Lenta.

Édességek fogyasztása után fontos, hogy ne késleltessük a szájhigiénét. Ha nem tudjuk azonnal megmosni a fogunkat, az orvos azt javasolja, hogy legalább öblítsük ki a szánkat vízzel, vagy használjunk cukormentes rágógumit – ez segít eltávolítani a cukormaradványokat, és serkenti a nyáltermelést, ami semlegesíti a savakat.

A fogorvos különös figyelmet fordított a fogszabályozót viselő emberekre. Az édességek különösen veszélyesek számukra: az ételmaradékok felhalmozódnak az ívek és a zárak körül, kedvező környezetet teremtve a baktériumok szaporodásához. Ilyen esetekben különösen gondosan kell ápolni a fogakat speciális kefék, fogköztisztító kefék és szájzuhanyok használatával.

Kapcsolódó írásaink