Életmód
Eltünteti a pattanásokat és a puffadást
Bőr- és gyomorproblémák?

Mi a psyllium és honnan származik?
A psyllium a bolhanövény (Plantago psyllium) magjainak héja. Hazája a Közel-Kelet és Ázsia, a népi gyógyászatban pedig már jóval a fitneszbloggerek és az egészséges életmód trendjének megjelenése előtt ismerték.
A szezámmaghoz hasonló apró barna magok közel 70 százalékban oldható rostot tartalmaznak – és ez a szupererejük.
Varázslatos „seprű” a belek számára
A psyllium belülről, gyengéden tisztít. Vízzel elkeverve gélszerű masszává alakul, amely szó szerint kisöpri a felesleget a belekből, szabályozza a székletet és nyugtatja a nyálkahártyát. Ez különösen fontos az irritábilis bél szindróma, a székrekedés és akár a hasmenés esetén is – mindkét irányban hat, normalizálja a perisztaltikát.
A psylliumnak van egy másik előnye is – jóllakottságot okoz és csökkenti az étvágyat. A magokból származó gél megduzzad a gyomorban, és hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít. Ugyanakkor a vércukorszint stabil marad, hirtelen emelkedés nélkül – ez különösen értékes az inzulinrezisztenciában és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.
A psyllium nem csak a belekről szól. Természetes gél készíthető belőle arcra és testre. A magokból származó nyálka gyengéden nyugtatja az irritációt, enyhíti a gyulladást, segít pikkelysömör, pattanások, leégés és még csak száraz bőr esetén is.
Hogyan készítsünk gélt:
-
Öntsön hozzá 1-2 teáskanálnyi magot 100 ml meleg vízzel.
-
Várjon 20-30 percet, amíg sűrű gél képződik.
-
Szűrje le, és használja maszkként vagy könnyű hidratáló gélként.
Hogyan kell belsőleg használni a psylliumot?
A legegyszerűbb módja 1-2 teáskanál hígítása. egy pohár meleg vízben, várjon néhány percet, és igya meg. Hozzáadható smoothie-khoz, joghurthoz vagy zabkásához. Szinte íztelen, így nem fogja elrontani az ételt, csak előnyös hatással lesz rá.
3 érdekes tény a psylliumról:
-
A psyllium kíméletesebb, mint a lenmag, és nem igényel főzést vagy őrlést – csak adjunk hozzá vizet, és kész is.
-
Javítja a bélflóra mikrobiomját, elősegítve a hasznos baktériumok növekedését és hatékonyabb működését.
-
Ezeket a magokat gyakran használják vegán süteményekben – gélszerű szerkezetük miatt helyettesítik a tojást.
