Életmód

Ihatunk-e kávét megfázás és influenza esetén?

Nem biztos, hogy jót teszünk vele

Amikor betegek vagyunk minden házi praktikát bevetünk azért, hogy minél hamarabb visszatérhessünk a normál kerékvágásba. Azonban a kávéfogyasztásról megoszlanak a vélemények.

Ihatunk-e kávét megfázás és influenza esetén?
Megfázás, avagy influenza esetén jobb a friss és meleg citromos tea
Fotó: AFP/BSIP/Image Point Fr/Collanges

A megfázást, amelyet az orr és a torok kisebb fertőzései jellemeznek, több mint 200 vírus okozza. A rhinovírus, amely a megfázások 10-40 százalékáért felelős, a leggyakoribb bűnös. Ezenkívül a koronavírus és a légzőszervi syncytial vírus (RSV) is a leggyakoribb megfázást okozó vírusok közé tartoznak.

A csökkent éberség és a gyengébb pszichomotoros sebesség összefüggésben áll a náthával. Egyes tanulmányok szerint a koffeinnel dúsított kávé jelentősen csökkenti a megfázás hatásait.

A forró kávé helyi enyhülést is nyújthat hideg esetén az érzékszervi idegek fokozott stimulációja miatt.

Tehát elmondható, hogy egy forró csésze koffeinnel dúsított kávé segíthet enyhíteni a megfázás tüneteit, és nem rossz megfázás esetén, ha el akarjuk kerülni a fontos feladatok kihagyását.

A köhögés általában megfázás és más légúti betegségek esetén jelentkezik. A perzisztáló fertőzés utáni köhögés (PPC) olyan köhögés, amely egy náthát vagy más vírusos légúti fertőzést követően több mint három hétig fennáll.

A mézet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a köhögés, a megfázás tünetei és a felső légúti fertőzés (URTI) lehetséges gyógymódjaként ajánlja, mivel nyugtatja a torkot.

Egy tanulmány a méz-kávé kombináció hatását értékelte. Megállapították, hogy a méz-kávé kombináció rövid időn belül hatékonyan kezeli a PPC-t. Tehát, ha jobban szeretné érezni magát, egy édes mézes kávé lehet az ideális ital.

A kakaó, a tea, a kólaitalok és a kávé mind tartalmaznak koffeint. A koffein gyulladáscsökkentő hatású és stimulálja a központi idegrendszert (KIR). A metilxantinok, amelyek közé tartozik a koffein és a teofillin, hörgőtágító gyógyszerek, amelyekről úgy gondolják, hogy fokozzák a légzési erőfeszítést.

A forró kávéról kimutatták, hogy enyhíti a megfázás hatásait, például a csökkent éberséget és a pszichomotoros feladatok lassú elvégzését. Önmagában fogyasztva azonban káros lehet a köhögésre.

A pihenés és az alvás jó módja annak, hogy gyorsan felépüljünk a köhögésből és megfázásból. Mivel mind a koffeintartalmú, mind a koffeinmentes kávé fokozhatja az éberséget, megakadályozhatja a megfelelő pihenést és alvást. Bár a koffeinnek vannak pozitív tulajdonságai, például gyulladáscsökkentő hatása, torokszárazságot okozhat, ami tovább fokozza a köhögést.

A hosszan tartó köhögést a gastrooesophagealis reflux betegség (GORD) okozhatja, amelyet a gyomorsav szivárgása jellemez a torokba, és irritálja azt. A koffeintartalmú italok napi egy vagy két csészére korlátozása segíthet a refluxon.

A tea, a kávé és az üdítőitalok mind tartalmaznak koffeint. A koffein és az alkohol dehidratál, ami káros a megfázás kezelésében. Besűrűsítheti a nyákot és súlyosbíthatja a köhögést.

A vélemények tehát megoszlanak, de az biztos, hogy a kávé enyhítheti a megfázás egyes tüneteit, de vízelvonó tulajdonságai miatt fokozhatja a köhögést. A kávéfogyasztás napi 2 csészére korlátozása nem árt a köhögésnek és a megfázásnak.

Kapcsolódó írásaink