Életmód

Ezért a fekete olajbogyó a tökéletes nassolnivaló a menopauza alatt

Sokkal több, mint egy egyszerű nassolnivaló

Az egészséges nassolnivalók keresésében gyakran figyelmen kívül hagyják a fekete olajbogyót. Pedig a jellegzetesen spanyol pintxo (falatka, tapas) meglepően magas tápértékkel bír.

Ezért a fekete olajbogyó a tökéletes nassolnivaló a menopauza alatt
A fekete olajbogyó kiváló vasforrás
Fotó: NorthFoto

„Az olajbogyó sokkal több, mint egy egyszerű nassolnivaló – funkcionális élelmiszer antioxidáns, gyulladáscsökkentő és szívvédő tulajdonságokkal” – magyarázza Yaraseth del Castillo Ortega, a madridi Antiaging Medical Institute táplálkozási szakértője.

Egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakat – különösen olajsavat – biztosít, amelyek segítenek csökkenteni a szisztémás gyulladást, és védik a szív- és érrendszert. Kiváló E-vitamin-, vas- és rostforrás is, és kiemelkedik magas fenolos vegyülettartalmával, például az oleuropeinnel és a hidroxitirozollal, amelyek erős neuroprotektív és öregedésgátló hatással bírnak.

Polifenolok a perimenopauza idején

Még lenyűgözőbb, hogy a fekete olajbogyóban található polifenolok segíthetnek a perimenopauzával és a menopauzával kapcsolatos tünetek enyhítésében. „Ekkor a női test fokozott oxidatív stresszen, nagyobb anyagcsere-instabilitáson és gyulladásos változásokon megy keresztül” – mondja Castillo Ortega, aki megjegyzi, hogy az egészséges étrend enyhítheti a perimenopauza tüneteit, és a polifenolokban gazdag étrendről kimutatták, hogy potenciálisan enyhíti a gyulladást és az oxidatív stresszt.

„A nők egészségéhez való, személyre szabott megközelítésünkben az értékük messze túlmutat az ízen – egy apró, terápiás eszköz, amelyet precízen alkalmazunk a gyulladás elleni táplálkozási stratégiáink csomagján belül, valamint az anyagcsere és a hormonális egészség javára.”

A fekete olajbogyó táplálkozási előnyei

Vasban gazdag

A fekete olajbogyó több vasat tartalmaz, mint a zöld olajbogyó, amely hasznos a vérszegénységre vagy krónikus fáradtságra hajlamos nők számára, 100 gramm fekete olajbogyó (körülbelül 20–30 olajbogyó) körülbelül 3,3 milligramm vasat tartalmaz, amely a felnőttek számára ajánlott napi bevitel körülbelül 18 százaléka.

Magas antioxidáns-tartalmú

A fekete olajbogyókban általában magasabb a hidroxitirozol koncentrációja is, amely az egyik leghatékonyabban hasznosuló antioxidáns. Ezenkívül minden olajbogyó E-vitamin-forrás, amely segít megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól.

Javítja az inzulinrezisztenciát

Mintha ez nem lenne elég, az Instituto Médico Antiaging szakembere a Granadai Egyetem 2024-es tanulmányára mutat, amely azonosított egy, a fekete olajbogyókban található vegyületet, a β-rezorcilsavat, amely képes csökkenteni a zsírtömeget anélkül, hogy befolyásolná az izmokat, javítja az inzulinrezisztenciát, és támogatja az anyagcserét. Ez a felfedezés új utakat nyit a funkcionális táplálkozással járó anyagcsere-betegségek megelőzésében.

Védi a vastagbelet

Az olajbogyó héjában található vegyületek bélrendszerre gyakorolt ​​hatásával kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy ezek a vegyületek 45 százalékkal csökkenthetik a bélpolipok kialakulását, amely érdekes potenciális szerepre utal a vastagbélrák megelőzésében.

Koleszterinszint-szabályozás

A fekete olajbogyó olajsavat tartalmaz, egy telítetlen zsírsavat, amely hozzájárul a normál vérkoleszterinszint fenntartásához.

Probiotikumokat tartalmaz

Amikor az olajbogyókat természetes módon sólében erjesztik, megőrzik a hasznos élő baktériumokat, például a Lactobacillus plantarumot, amely probiotikus hatást fejt ki, segítve a bélmikrobiota egyensúlyban tartását, javítva az emésztést és erősítve az immunrendszert.

Azonban fontos megjegyezni, hogy sok kereskedelmben kapható olajbogyót pasztőröznek, vagy kémiailag kezeltek, így teljesen elvesztik ezt a hozzáadott értéket. „Emiatt az Instituto Medico Antiaging azt javasolja, hogy olyan kézműves vagy bio fajtákat keressenek, amelyek megőrzik bioaktív tulajdonságaikat, és természetes módon erjesztettek.”

Hány fekete olajbogyót kellene megenni egy nap?

„Sok táplálkozási szakértő napi körülbelül 25 gramm étkezési olajbogyó, azaz napi hét olajbogyó fogyasztását javasolja, a hét minden napján” – mondja az Interaceituna csapata. Ez a mennyiség körülbelül ugyanannyi egészséges zsírt és antioxidánst biztosít, mint egy kanál extra szűz olívaolaj. Biztonságos, laktató és jótékony adag, ha sós lében erjesztett, alacsony sótartalmú, természetes fajtákat választunk.

Ezenkívül a szakértő a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola 2022-es tanulmányára hivatkozik, amely kimutatta, hogy az olívaolaj (és tágabb értelemben az olajbogyó) rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a neurodegeneratív rendellenességek okozta halálozás kockázatának jelentős csökkenésével jár. Csak még több indok amiért érdemes megenni a napi hét fekete olajbogyó adagot.

Kapcsolódó írásaink