Életmód
Megnevezték a legkárosabb tejterméket
Szinte minden háztartás hűtőjében megtalálható

Melyik tejtermék teljesen haszontalan?
Hosszú eltarthatóságú édes gyümölcsjoghurtokról beszélünk. Első pillantásra a joghurt egészséges ételnek számít, amely segíti az emésztést, és fehérje- és kalciumforrás.
A szakértők azonban hangsúlyozzák: minden az összetételtől függ. A népszerű, műanyag pohárban kapható, „gyümölcs” vagy „gabona” szót tartalmazó, ízesített joghurtok jelentik az igazi egészségügyi csapdát.
Miért károsak az ilyen joghurtok?
1. Magas cukortartalom
Egy pohár ilyen joghurt akár öt-hat teáskanálnyi cukrot is tartalmazhat – a napi szükséglet majdnem felét. Ez hozzájárul a súlygyarapodáshoz, a vércukorszint ingadozásához, sőt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatához is.
2. Mesterséges adalékanyagok
A termék gyakran tartalmaz aromákat, színezékeket, sűrítőanyagokat és stabilizátorokat, amelyeknek semmi közük sincs az igazi joghurthoz. Allergiás reakciókat vagy gyomor-bél rendszeri irritációt okozhatnak.
3. Alacsony hasznos baktériumszint
A pasztőrözés és a tartósítószerek miatt a bolti joghurtok szinte nem tartalmaznak élő probiotikumokat, amely azt jelenti, hogy az emésztésre gyakorolt, jótékony hatásai minimálisak – tette közzé a Sports.kz.
Melyik joghurtokat érdemesebb választani?
A táplálkozási szakértők azt tanácsolják, hogy ne dőljünk be a marketingnek, és figyelmesen olvassuk el a címkét. A legjobb választás a natúr joghurt hozzáadott cukor nélkül, rövid eltarthatósági idővel – vagy a házi készítésű. Hozzáadhat friss bogyós gyümölcsöket, mézet vagy némi diófélét – így egy igazán egészséges nassolnivalót kap anélkül, hogy károsítaná az egészségét.