Életmód
A hosszú élet titka az étkezésben rejlik
Mutatjuk, milyen élelmiszereket érdemes beépíteni a napi menübe

Dan Buettnernek már 2005-ben megjelent a National Geographic magazinban A hosszú élet titkai című cikke. Buettner és csapata számos távoli régióba utazott, hogy felkutassák, mi a hosszú élet titka.
Személyes interjúk és felmérések során Buettner többek között megpróbálta kideríteni, hogy mi a közös ezekben az emberekben annak ellenére, hogy a világ teljesen különböző részein élnek.
Ami ebben az összefüggésben szembetűnő, az a kék zónák éghajlata: trópusi vagy szubtrópusi. Ezért összefüggés lehet az optimális D-vitamin-ellátással.
Itt élnek a világ legegészségesebb idősödő emberei:
- Okinava (Japán)
- Szardínia (Olaszország)
- Loma Linda (Kalifornia)
- Ikaria (Görögország)
- Nicoya (Costa Rica)
A kék zónák titka
Mind az öt kék zóna (a név egy, a tudósok által kutatásuk részeként készített diagramból származik) távoli terület, ahol – pontosan a külvilágtól való elszigeteltség miatt – megőrizték a régi hagyományokat, és viszonylag egyszerű életmódot folytatnak.
Ez a hagyományos életmód rengeteg testmozgást biztosít a lakosoknak a friss levegőn, mivel mezőgazdaságból, állattenyésztésből vagy halászatból élnek. Iparilag feldolgozott élelmiszerek alig vannak itt. Azt fogyasztják, ami a környéken terem, vagy amit kifognak.
Ezenkívül a kék zónákban nagyra értékelik a családot, és minden tagjuk időskorukban is szorosan részt vesz a mindennapi életben.
Kékzóna-menü
Bár vannak regionális sajátosságok és eltérések az étrendben, a kék zónák lakóinak közös vonásaik is vannak: az alkoholt csak mértékkel fogyasztják, a dohányzás pedig ritka vagy egyáltalán nem létezik. Az étrend rengeteg zöldségre, de mértékkel fogyasztott halra és húsra (nem utolsósorban a rendelkezésre állás miatt), valamint egyszerű, de ízletes elkészítésre épül. A hüvelyeseknek különösen fontos helyük van a mindennapi étkezésekben, ahol a társasági elem sem hiányozhat: a közös étkezés – írta meg a Focus.
Tehát amikor a kékzónák-diétáról beszélünk, nem arra gondolunk, hogy böjtölnünk kell. Inkább arról van szó, hogy áttérünk egy zöldségalapú, rostban gazdag étrendre, amelynek mindenképpen tartalmaznia kell a következő élelmiszereket:
- Hüvelyesek: rostban gazdagok, amelyre a szervezetnek „kétségbeesetten” szüksége van a jó emésztéshez és a hosszan tartó jóllakottságérzethez. Nem számít, milyen hüvelyeseket választanak: fehér és zöldbabot, szójababot, csicseriborsót, ezeket mind rendszeresen fogyasztják a kék zónákban.
- Olívaolaj: hidegen fogyasztható vagy főzéshez is felhasználható. Mindenesetre az olívaolaj fontos forrása az értékes telítetlen zsírsavaknak. Ez segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet.
- Diófélék és magvak: ha mindennap fogyaszt egy kis adag diót vagy magvakat, fontos tápanyagokkal látja el a szervezetét, például magnéziummal, valamint telítetlen zsírsavakkal és rostokkal.
- Kávé vagy zöld tea: ezek is segítenek, mivel a kék zónákban mind a kávé, mind a zöld tea népszerű – természetesen cukormentes változatban. A szomjúság csillapítására a legjobb, ha csak vizet iszik.