Életmód

A hosszú élet titka az étkezésben rejlik

Mutatjuk, milyen élelmiszereket érdemes beépíteni a napi menübe

Ön ismeri a Föld kék zónáit? Az emberek az átlagosnál jóval hosszabb ideig élnek arrafelé.

A hosszú élet titka az étkezésben rejlik
A rendszeres testmozgás a szabadban hozzájárul az életkor meghosszabbításához
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

Dan Buettnernek már 2005-ben megjelent a National Geographic magazinban A hosszú élet titkai című cikke. Buettner és csapata számos távoli régióba utazott, hogy felkutassák, mi a hosszú élet titka.

Személyes interjúk és felmérések során Buettner többek között megpróbálta kideríteni, hogy mi a közös ezekben az emberekben annak ellenére, hogy a világ teljesen különböző részein élnek.

Ami ebben az összefüggésben szembetűnő, az a kék zónák éghajlata: trópusi vagy szubtrópusi. Ezért összefüggés lehet az optimális D-vitamin-ellátással.

Itt élnek a világ legegészségesebb idősödő emberei:

  • Okinava (Japán)
  • Szardínia (Olaszország)
  • Loma Linda (Kalifornia)
  • Ikaria (Görögország)
  • Nicoya (Costa Rica)

A kék zónák titka

Mind az öt kék zóna (a név egy, a tudósok által kutatásuk részeként készített diagramból származik) távoli terület, ahol – pontosan a külvilágtól való elszigeteltség miatt – megőrizték a régi hagyományokat, és viszonylag egyszerű életmódot folytatnak.

Ez a hagyományos életmód rengeteg testmozgást biztosít a lakosoknak a friss levegőn, mivel mezőgazdaságból, állattenyésztésből vagy halászatból élnek. Iparilag feldolgozott élelmiszerek alig vannak itt. Azt fogyasztják, ami a környéken terem, vagy amit kifognak.

Ezenkívül a kék zónákban nagyra értékelik a családot, és minden tagjuk időskorukban is szorosan részt vesz a mindennapi életben.

Kékzóna-menü

Bár vannak regionális sajátosságok és eltérések az étrendben, a kék zónák lakóinak közös vonásaik is vannak: az alkoholt csak mértékkel fogyasztják, a dohányzás pedig ritka vagy egyáltalán nem létezik. Az étrend rengeteg zöldségre, de mértékkel fogyasztott halra és húsra (nem utolsósorban a rendelkezésre állás miatt), valamint egyszerű, de ízletes elkészítésre épül. A hüvelyeseknek különösen fontos helyük van a mindennapi étkezésekben, ahol a társasági elem sem hiányozhat: a közös étkezés – írta meg a Focus.

Tehát amikor a kékzónák-diétáról beszélünk, nem arra gondolunk, hogy böjtölnünk kell. Inkább arról van szó, hogy áttérünk egy zöldségalapú, rostban gazdag étrendre, amelynek mindenképpen tartalmaznia kell a következő élelmiszereket:

  • Hüvelyesek: rostban gazdagok, amelyre a szervezetnek „kétségbeesetten” szüksége van a jó emésztéshez és a hosszan tartó jóllakottságérzethez. Nem számít, milyen hüvelyeseket választanak: fehér és zöldbabot, szójababot, csicseriborsót, ezeket mind rendszeresen fogyasztják a kék zónákban.
  • Olívaolaj: hidegen fogyasztható vagy főzéshez is felhasználható. Mindenesetre az olívaolaj fontos forrása az értékes telítetlen zsírsavaknak. Ez segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet.
  • Diófélék és magvak: ha mindennap fogyaszt egy kis adag diót vagy magvakat, fontos tápanyagokkal látja el a szervezetét, például magnéziummal, valamint telítetlen zsírsavakkal és rostokkal.
  • Kávé vagy zöld tea: ezek is segítenek, mivel a kék zónákban mind a kávé, mind a zöld tea népszerű – természetesen cukormentes változatban. A szomjúság csillapítására a legjobb, ha csak vizet iszik.

Kapcsolódó írásaink