Életmód

Egy rákkutató elmagyarázza, hogyan okoz rákot az alkohol

Négy különböző módon segíti elő a daganatos megbetegedés kialakulását

Az alkohol, akár rendszeresen, akár csak különleges alkalmakkor fogyasztjuk, káros hatással van a szervezetre. Az agytól és a szívtől kezdve a tüdőn és az izmokon át a gyomor-bél rendszerig és az immunrendszerig, az alkohol széles körű káros hatással van az egészségre – beleértve a rákot is.

Egy rákkutató elmagyarázza, hogyan okoz rákot az alkohol
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Paul Faith

Az alkohol az Egyesült Államokban évente körülbelül 100 000 rákos megbetegedésért és 20 000 rákos halálesetért felelős. Összehasonlításképpen, az alkoholhoz köthető közúti balesetek évente körülbelül 13 500 halálesetet okoznak az Egyesült Államokban.

Már az 1980-as években is gyanították a kutatók, hogy az alkohol rákot okozhat. Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az alkohol sszefüggésben áll a szájüreg, a torok, a hangszalagok, a nyelőcső, a máj, a vastag- és végbélrák, valamint az emlőrák kialakulásával. Egy másik tanulmány a krónikus és a mértéktelen alkoholfogyasztás, valamint a hasnyálmirigyrák közötti összefüggésről számolt be.

2000-ben az Egyesült Államok Nemzeti Toxikológiai Programja arra a következtetésre jutott, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása ismert emberi rákkeltő anyag. 2012-ben a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség, amely az Egészségügyi Világszervezet része, az alkoholt az 1. csoportú rákkeltő anyagnak minősítette, amely a legmagasabb besorolás, és azt jelzi, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy egy anyag rákot okoz az embereknél. Mind a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok, mind a Nemzeti Egészségügyi Intézetek egyetértenek abban, hogy meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy az alkohol többféle rákot okoz.

Az amerikai étkezési irányelvek kimondják, hogy már az alacsony alkoholmennyiség – napi egyetlen italnál kevesebb – is növeli a rák kockázatát. Ennek ellenére sok amerikai nincs tisztában azzal, hogy az alkohol rákot okoz. Egy 2019-es felmérés szerint az amerikai felnőttek kevesebb mint ötven százaléka van tisztában az alkoholfogyasztás rákkockázataival. A 2023-as országos drogfogyasztási és egészségügyi felmérés szerint több mint 224 millió, 12 éves vagy annál idősebb amerikai ivott alkoholt élete során – ez a korcsoport több mint 79 százaléka. Az alkoholfogyasztás már a Covid–19-világjárvány előtt is növekedett , amely riasztó közegészségügyi problémát tükröz.

„Kutatóként a mérsékelt és hosszú távú alkoholfogyasztás biológiai hatásait vizsgálom. A csapatom azon dolgozik, hogy feltárja azokat a mechanizmusokat, amelyek mögött az alkohol növeli a rák kockázatát, beleértve az immunsejtek és a máj károsodását” – fogalmazott a szakember.

Hogyan okoz az alkohol rákot?

A rák akkor alakul ki, amikor a sejtek kontrollálatlanul szaporodnak a szervezetben. Az alkohol a DNS károsodásával daganatképződéshez vezethet, olyan mutációkat okozva, amelyek megzavarják a normális sejtosztódást és -növekedést.

A kutatók számos mechanizmust azonosítottak, amelyek az alkohol és a rák kialakulásával kapcsolatosak. Az amerikai főorvos 2025-ös jelentése négy különböző módot emel ki, ahogyan az alkohol rákot okozhat: az alkohol anyagcseréje, az oxidatív stressz és gyulladás, a hormonszintek változásai, valamint más rákkeltő anyagokkal, például a dohányfüsttel való kölcsönhatások.

Az alkohol anyagcseréje az a folyamat, amelynek során a szervezet lebontja és kiválasztja az alkoholt. Amikor az alkohol lebomlik, első mellékterméke az acetaldehid, egy olyan vegyi anyag, amelyet önmagában is rákkeltő anyagnak minősítenek. A kutatók felfedezték, hogy bizonyos genetikai mutációk miatt a szervezet gyorsabban bontja le az alkoholt, ami az acetaldehid szintjének emelkedéséhez vezet.

Jelentős mennyiségű bizonyíték van arra is, hogy az alkohol káros molekulákat, úgynevezett szabad gyököket szabadíthat fel a szervezetben. Ezek a molekulák károsíthatják a sejtek DNS-ét, fehérjéit és lipidjeit egy oxidatív stressznek nevezett folyamat során. A laboratórium megállapította, hogy az alkoholfogyasztás során képződő szabad gyökök közvetlenül befolyásolhatják a sejtek fehérjetermelését és -lebontását, amely olyan rendellenes fehérjéket eredményez, amelyek elősegítik a daganatképződést elősegítő gyulladást.

Az alkohol közvetlenül is befolyásolhatja a hormonszintet oly módon, hogy növeli a rák kockázatát. Például az ösztrogének növelhetik az emlőrák kockázatát. A mértékletes alkoholfogyasztás mind az ösztrogénszintet emelheti, mind a további alkoholfogyasztást elősegítheti. Az alkohol az A-vitamin, az ösztrogént szabályozó vegyület szintjének csökkentésével is növeli az emlőrák kockázatát.

Azok az emberek, akik alkoholt fogyasztanak és dohányoznak, fokozottan ki vannak téve a szájüregi, garat- és gégerák kialakulásának kockázatának. Az alkohol megkönnyíti a szervezet számára a cigarettában és az e-cigarettákban található, rákkeltő anyagok felszívódását. A dohányzás önmagában is gyulladást okozhat, és szabad gyököket szabadíthat fel, amelyek károsítják a DNS-t – írta meg a Theconversation.com.

Mennyi alkohol biztonságos?

Lehet, hogy azon tűnődik, mennyi alkoholt ihat biztonságosan anélkül, hogy káros lenne. Ha klinikusokat és tudósokat kérdez, lehet, hogy nem fog tetszeni a válasz: semennyit sem.

Az alkoholfogyasztás a rák egyik nagymértékben megelőzhető oka. Jelenleg azonban nincs mód arra, hogy meghatározzuk valakinek az alkohol okozta személyes rákkockázatát. Minden ember egyéni genetikai háttere, életmódja, étrendje és egyéb egészségügyi tényezők mind befolyásolhatják az alkohol hatását a daganatképződésre. Mindazonáltal az alkoholfogyasztási szokások újragondolása segíthet megvédeni az egészségét és csökkenteni a rák kockázatát.

Kapcsolódó írásaink