Életmód

Egészen idáig rosszul ettük a gyümölcsöket?

A gyümölcsök körül sok mítosz kering

Egyesek biztosak abban, hogy csak éhgyomorra szabad enni őket, mások attól tartanak, hogy ebéd után erjedni kezdenek. De mit mond valójában a tudomány?

Egészen idáig rosszul ettük a gyümölcsöket?
A gyümölcsök számos vitamint tartalmaznak, melyre minden szervezetnek szüksége van
Fotó: NorthFoto

Lora Taján dietetikus elmagyarázza: gyümölcsöt bármikor lehet enni – a lényeg, hogy szerepeljen az étrendben, számol be a pravda.ru.

Ha gyümölcsöt eszünk a főétkezés előtt, az segít gyorsabban jóllakni. Ez kiváló módszer azok számára, akik szeretnék kontrollálni az étvágyukat és a súlyukat. Egy könnyű gyümölcsös snack ebéd előtt csökkenti a túlevés kockázatát.

Étkezés után – a jobb emésztés érdekében

Az étkezés után elfogyasztott gyümölcsök rostokkal látják el a szervezetet, lassítják a cukor felszívódását és stabilizálják a glükózszintet. Ez javítja az anyagcserét, és hasznos mind az egészséges emberek, mind azok számára, akik figyelnek a cukorszintjükre.

És mi a helyzet a fermentációval kapcsolatos mítoszokkal?

A gyümölcsök étkezés után nem okoznak erjedést. Az emésztés 3-6 óráig tart, és a szervezet egyszerre képes feldolgozni különböző ételeket.

Ráadásul az étkezés után fogyasztott gyümölcsök serkentik a nyáltermelést, ami segít csökkenteni a száj savasságát – ez pedig jót tesz a fogaknak. Természetesen ez nem helyettesíti a fogmosást.

A következtetés egyszerű: nem fontos, hogy pontosan mikor eszik gyümölcsöt – a lényeg, hogy rendszeresen tegye.

Kapcsolódó írásaink