Életmód

Ételek ízületi gyulladás esetén

A „tiltott” ételekről szóló mítoszok

Egyes ételek, amelyeket tévesen károsnak tartanak az ízületi gyulladásban szenvedők számára, valójában segíthetnek enyhíteni a betegség tüneteit.

Ételek ízületi gyulladás esetén
Az ízületi gyulladás megkeseríti a mindennapokat
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

A táplálkozási szakértők leleplezik a „tiltott” ételekről szóló mítoszokat, amelyek véleményük szerint nemcsak biztonságosak, hanem ízületi gyulladás esetén is hasznosak – írta meg a Pravda.

Íme, öt étel, amelyet a táplálkozási szakértők javasolnak az étrendbe:

  1. Konzerv hal: bár sokan kerülik a konzerv halat a konzerválási folyamattal kapcsolatos aggodalmak miatt, ezek az ételek hasznosak lehetnek az ízületi gyulladásban szenvedők számára. A konzerv zsíros halak, mint például a lazac, a makréla, a szardínia és a hering, gazdagok omega–3 zsírsavakban, amelyek segítenek leküzdeni a gyulladást. A kutatások azt mutatják, hogy a reumatoid artritiszben szenvedők, akik több omega–3-at fogyasztanak, kevesebb fájdalmat és fellángolást tapasztalnak, írja az EatingWell.
  2. Tejtermékek: vannak, akik úgy vélik, hogy a tejtermékek gyulladást okozhatnak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy nem segítik elő a gyulladást. A tejtermékek kalciumot és D-vitamint tartalmaznak, amelyek fontosak az egészséges csontok és ízületek számára. Ha nincs tejallergiája, akkor értékes tápanyagforrás lehet. A joghurt például segíthet csökkenteni a vérben lévő gyulladás szintjét.
  3. Burgonya: a burgonyát gyakran okolják a gyulladás kockázatának növeléséért, ezért az ízületi gyulladásban szenvedők kerülik a fogyasztását. A burgonya azonban gazdag káliumban, C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek hasznosak lehetnek az ízületi gyulladás esetén. Ha a burgonya fájdalmat okoz, néhány hétre hagyja ki az étrendjéből, és figyelje meg, hogyan érzi magát. Ha a fájdalom nem múlik el, érdemes lehet abbahagyni a termék használatát. Az édesburgonya jó alternatíva lehet.
  4. Növényi olajok: a magolajok linolénsavat (LA) tartalmaznak, amely egy omega–6 zsírsav, amelyet gyakran gyulladással hoznak összefüggésbe. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a növényi olajok, mint például a repce-, a lenmag- és a szezámmag-, csökkenthetik az oxidatív stresszt, és javíthatják a vérzsír- és cukorszintet. A szójaolajnak nincs negatív hatása a gyulladásokra, és jót tesz a szívnek, amely különösen fontos a reumatoid artritiszben szenvedők számára.
  5. Paradicsom: sok ízületi gyulladásban szenvedő ember kerüli a paradicsomot, mert attól tart, hogy gyulladást okozhat. A paradicsom azonban likopint tartalmaz, egy erős antioxidánst, amely segít a gyulladások leküzdésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy a térdízületi osteoarthritisben szenvedők vérében alacsonyabb volt a likopinszint, mint az egészséges embereknél. Az olívaolajban és az avokádóban található E-vitamin szintén fontos az ízületek egészsége szempontjából. Próbáljon ki egy paradicsomból, avokádóból és olívaolajból készült salátát – ez a tápláló kombináció segíthet csökkenteni a gyulladást.