Életmód

Ennek a gyümölcslének a fogyasztása negyven százalékkal csökkentheti a bélgyulladást

A gyulladásos folyamatok kulcsfontosságú indikátorának tekintik

Egy nemzetközi tudóscsoport felfedezte, hogy kis mennyiségű Montmorency cseresznyelé fogyasztása jelentősen javítja a bélrendszer állapotát enyhe fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél.

Ennek a gyümölcslének a fogyasztása negyven százalékkal csökkentheti a bélgyulladást
A vastagbélgyulladás sok esetben a daganatos megbetegedés előszobája, ha nem kezelik
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Photo Libra/3DMEDISPHERE

Egy hathetes kísérletben a résztvevők naponta két 130 ml-es adag vízzel hígított Montmorency cseresznyelevet kaptak. A második kontrollcsoport hasonló placeboitalt kapott. Az önkéntesek a kísérletek előtt és után alapos orvosi vizsgálatokon estek át.

A természetes gyümölcslé rendszeres fogyasztása negyven százalékkal csökkenti a székletben található kalprotektin fehérje koncentrációját. A kalprotektint a gyomor-bél traktusban zajló gyulladásos folyamatok kulcsfontosságú indikátorának tekintik, magyarázzák a szakértők – írja a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.

Fontos megjegyezni, hogy a pozitív hatás az orvosok által felírt standard gyógyszerek párhuzamos alkalmazásával jelentkezett.

A lé pozitív hatásának fő oka a cseresznyefajta gyümölcseinek különleges összetétele volt. Így a Montmorency fajtát az antocianinok magas tartalma jellemzi – természetes pigmentek, amelyek kifejezett antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antocianinok pozitív hatással vannak a bélnyálkahártyára, segítve a gyulladásos folyamat elnyomását.