Életmód

Kávé, amit megvetnek az igazi ínyencek

„Kávészégyen”

A robusta és az arabica a leggyakoribb kávéfajták, a világtermelés mintegy 98 százalékát teszik ki, írja a Sports.kz.

Kávé, amit megvetnek az igazi ínyencek
A kávé az egyik legjobb a reggel indításában
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Az ínyencek gyakran bizonyos fokú megvetéssel kezelik a robustát. Először is, ez annak köszönhető, hogy az íze és illata túl egyszerű. Ráadásul olcsó és igénytelen fajta. A kávéra vetett rosszalló pillantások ellenére a tudósok meg vannak győződve arról, hogy ez a reakció téves.

A robusta és az arabica kávébabokat gyakran kombinálják, mivel mindkét fajta olyan jellegzetes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek egy jó italban benne rejlenek. Nyilvánvaló, hogy az Arabica megkülönböztető jegye az erőteljes aroma, az élénk íz és az alig észrevehető savanyúság, ami a kávé magas költségére utal.

A lényeg az, hogy a Robusta adja a jellegzetes keserűséget ehhez az ízcsokorhoz, és szabályozza annak erősségét is. Természetesen csak Arabicát is használhat, de ebben az esetben nem lesz képes tonikus hatást elérni.

A „tiszta” robusta fogyasztása meglehetősen nehéz a magas koffeintartalma és a kellemetlen íze miatt. Talán ezért nevezik néha „kávészégyennek”.

De mindez az ital ízére vonatkozik. Mi a helyzet az előnyökkel? Melyik kávéfajta egészségesebb? Erre a kérdésre sem könnyű válaszolni, mert önmagában ez az ital nem tekinthető egészséges életmódnak. Azt feltételezhetnénk, hogy a robusta károsabb a szervezetre, de ez nem teljesen igaz. A helyzet az, hogy a szívre és az erekre gyakorolt ​​negatív hatást a klorogénsav kompenzálja, amely a kávébabban található.

Ez az anyag egy erős antioxidáns, amely segít megelőzni a korai öregedést, valamint erősíti az izmokat és az ereket. Ezenkívül vírusellenes aktivitással is rendelkezik, amely segít a herpesz, az E. coli és a Staphylococcus aureus elleni küzdelemben.

Ebből arra következtethetünk, hogy a Robusta hozzáadása az Arabicához semlegesíti a szervezetnek okozott károkat.

Kapcsolódó írásaink