Életmód

Édesség utáni sóvárgás?

Szakértők elmagyarázzák, mit jelent valójában a cukor utáni sóvárgás

Azok számára, akiket leginkább az étel motivál, az étkezések a középszerű napok fénypontjai. Állandóan az ételre gondolunk, és bár a három fő étkezés leköti figyelmünk nagy részét, a nassolást is szeretjük komolyan venni. Az ismétlődő sós vágyaknak is lehetnek mélyebb jelentéseik, de a kielégíthetetlen édesszájúsággal nem szabad viccelni.

Édesség utáni sóvárgás?
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Pierre Hussenot

A túlzott cukorfogyasztás 2-es típusú cukorbetegséghez, szívbetegséghez és számos más egészségügyi problémához vezethet. A legrosszabb az egészben? Az édesség utáni sóvárgásról való leszokás nem könnyű feladat. Most feltárjuk a problémák gyökerét. Az alábbiakban elmagyarázzuk, mit jelent a cukor utáni sóvárgás, és hogyan lehet remélhetőleg csillapítani.

Mi is a cukor utáni sóvárgás?

Bár mindannyian hajlamosak vagyunk időnként az édességes fiók felé vonzódni, a legjelentősebb cukor utáni sóvárgás az, amelyet a gyakoriság és a kielégíthetetlenség jellemez. Kutatások szerint a cukorról azt mondják, hogy ugyanolyan függőséget okoz, mint egyes utcai drogok, és hasonló hatással van az agyra(!). Ha a cukros nassolnivalók utáni vágy mindennapossá vált, és/vagy elfogyasztása után is fennáll, érdemes lehet megvizsgálni a valódi okot. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a sóvárgás csökkentésére vagy kielégítésének megszüntetésére irányuló kísérletek nehéznek vagy szinte lehetetlennek bizonyulnak.

Mi okozza a cukor utáni sóvárgást?

Magnéziumhiány

Először is – mielőtt válaszokat keresnénk, meg kell határoznunk, hogy milyen típusú cukros ételre vágyunk. „Ha csokoládéra vágyunk, az azt jelentheti, hogy a szervezetünkben hiányzik a magnézium, ami manapság egy nagyon gyakori hiánybetegség” – magyarázza Elissa Goodman holisztikus táplálkozási szakértő. A csokoládé utáni sóvárgásnak van egy előnye is: az étcsokoládé valójában tele van antioxidánsokkal, amelyek javíthatják az egészségünket és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, kutatások szerint. Az étcsokoládét (70 százalékos vagy magasabb kakaótartalmú) válasszuk, ne a tejes fajtát, hogy kielégítsük édesszájúságunkat anélkül, hogy szabotálnánk az egészségünket.

Egy másik tápanyag- vagy vitaminhiány

Ha gyümölcsre vágyik, akkor gratulálunk! Goodman szerint ez az egyik legjobb sóvárgás, amit valaha is érezhet. „A teste jelezheti, hogy további vitaminokra, ásványi anyagokra és antioxidánsokra van szüksége” – magyarázza Goodman. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem mindig van így, és nincs elegendő kutatás annak alátámasztására, hogy a gyümölcs utáni sóvárgás valóban elárulhat-e valamit a hiányról. Bizonyos esetekben ez azt jelentheti, hogy alacsony a vércukorszintje, de más esetekben annak a jele lehet, hogy egyszerűen nem eszik elég gyümölcsöt, ezért a teste elkezd sóvárogni utána.

A vércukorszint ingadozása

Ha hirtelen édességre vágyik, valószínűleg vércukorszint-ingadozásokat tapasztal. Amikor a vércukorszint leesik, a testünk megpróbálhat rávenni, hogy több üzemanyagot adjunk neki, hogy stabilan tartsa a vércukorszintet. A vércukorszint egyensúlyban tartása érdekében egészséges mennyiségű fehérjét javasolunk, és több magas rosttartalmú ételt, például babot és hüvelyeseket, valamint összetett szénhidrátokat. Ez megadja a szükséges üzemanyagot a vércukorszint ugrásai nélkül.

Mit árulhat el az egészségéről a cukor utáni sóvárgása?

Amint azt fentebb tárgyaltuk, a cukor utáni sóvárgás jelentheti azt, hogy a szervezetében hiányzik egy vitamin vagy tápanyag, vagy hogy a vércukorszintje ingadozik.

Az életmód tényezője

Az egészségügyi és táplálkozási hiányosságok a legnagyobb vészjelzések, amelyekre figyelni kell, de nem ezek az egyetlenek, amelyek szerepet játszanak. A szokások is edzhetik az agyat, és következésképpen a testet a cukor utáni sóvárgásra. Például, ha az ünnepeket szezonális finomságokkal töltötte a délutáni kávéja mellett, valószínűleg azt fogja tapasztalni, hogy arra kondicionálta magát, hogy januárban is folytassa a tevékenységét. Ugyanez történik, ha cukros dolgokhoz nyúl jutalomként a feladatok elvégzéséért, hogy cukordús energialöketet idézzen elő a napközbeni levertségben, vagy hogy elterelje a figyelmét a bosszantó feladatokról.

A stressz és az alváshiány szintén okozhatja, hogy a szokásosnál több édességre vágyik. Ahogy a streszszszint emelkedik, a kortizolszint megemelkedik, ami gyors energiaforrást igényel a mentális és fizikai izgalom fenntartásához. Az álmatlan éjszakák hasonló hatással bírnak, amelyek édes adagot igényelnek a fáradt rendszer stimulálására. Az alváshiány csökkenti a józan döntések meghozatalának vagy a jóllakottság érzésének képességét is.

Hogyan csillapíthatjuk a cukor utáni sóvárgást?

Mielőtt csillapítaná a sóvárgást, igyon meg egy nagy pohár vizet. Gyakran félreértelmezzük a testünk szomjúságjelzését az éhség jelzésének. Ha először vizet iszunk, pontosan azt adhatjuk meg a testünknek, amire szüksége van, és enyhítheti a sóvárgást. Ha továbbra is cukor utáni sóvárgása van, próbáljon meg több fehérjét beépíteni az étrendébe a fermentált ételek és táplálékkiegészítők mellett, amelyek biztosítják, hogy megkapja a napi vitaminadagot.

Ha úgy érzi, hogy túlzásba viszi a gyümölcsök fogyasztását, párosítsa zsírral vagy fehérjével. Például egyen egy banánt vagy almát mandulavajjal, bogyós gyümölcsöket kókuszos joghurttal stb.

Győződjön meg róla, hogy elegendő magnéziumot fogyaszt. A magnézium több mint 300 biokémiai reakcióhoz szükséges a szervezetben. Segít fenntartani a normális ideg- és izomműködést, támogatja az egészséges immunrendszert, stabilizálja a szívverést, és segít a csontok erősségének megőrzésében.

Kapcsolódó írásaink