Életmód
Nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni
Helyzete válogatja

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki a forró levegős sütőre esküszik – annak ellenére is, hogy vélhetően nem nagy családi rendezvényekre süt-főz benne az illető. Ezzel voltaképpen már el is árultuk a titkot: az elkészítendő étel mennyisége az, amely meghatározza, hogy jobban járunk-e, ha air fryerben sütünk, mint ha légkeveréses sütőben készítenénk el az ételt.
A brit pénzügyi újságíró és tanácsadó, Martin Lewis górcső alá vette az árakat, és megvizsgálta, hogy azonos mennyiségű és típusú étel elkészítése valóban költséghatékonyabb-e, ha air fryert használunk a hagyományos sütő helyett – áll a LADbible cikkében, amelyet a Mindmegette.hu szemlézett.
Az air fryer előnyei
Lewis megfigyelései alapján megállapítható, hogy bizonyos fogások elkészítésére alkalmasabb az air fryer: ezek viszonylag egyszerű és kis adag ételek. Ha például egy főre, esetleg egy párra kell elkészíteni, észszerű döntés a sülteket, köreteket sőt még a desszertet is air fryerben készíteni. Ha azonban több embernek kellene komplett vacsorát elővarázsolni, amelyben ráadásul olyan étel is szerepel, ami nehezen sül át, akkor az olcsóbban készíthető el a hagyományos sütőben.
Egy kis matek
Mutatjuk, hogyan jutott erre a következtetésre Lewis. A helyzet az, hogy minden konyhai gépnek, így a sütőnek és az air fryernek is adott a teljesítménye. Általánosságban elmondható, hogy egy konyhai sütő teljesítménye 2000 W, az air fryeré pedig 800 W. Ha tehát egy kis adagot étel készül, logikus, hogy a kevesebbet fogyasztó gépet használja az ember. Ám ha több, akár négy-öt vagy ennél is több adag megsütése a feladat, akkor hiába a kisebb fogyasztás. Ha többször kell végigfuttatni az étel elkészítéséhez szükséges programot, a fogyasztás megnő. Ilyen esetben tehát sokkal gazdaságosabb döntés a sütőt bekapcsolni.
Egyszerű képlet
A szakértő szerint könnyedén kiszámítható egyébként mindkét sütő fogyasztása: meg kell nézni, hány wattos a készülék, azt, hogy mennyi kWh-t fogyaszt, míg elkészül az adott étel, és ezt kell felszorozni az áram árával. (Itthon a nappali áram 2523 kWh éves fogyasztásig 36,39 Ft/kWh).
A lényeg tehát, hogy bizonyos fogások elkészítésére alkalmasabb az air fryer, de a nagyobb adagoknál nem érdemes alkalmazni, ugyanis hiába a kisebb teljesítmény, ha többször kell használni – így a működési költsége magasabb lesz, mint a sütőnek. Az air fryer „káros hatása” tehát nem annyira az egészségünkben, mint a villanyszámlánkon fog megmutatkozni.