Életmód

Íme, az első számú gyulladáscsökkentő tea

Erősíti az immunrendszert és védi a májat

Az édesgyökértea nemcsak ízletes, hanem egészséges ital is, amely számos előnnyel rendelkezik. Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és erősítő tulajdonságairól ismert.

Íme, az első számú gyulladáscsökkentő tea
Az édesgyökértea gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A tea előnyei torokfájás esetén

Jennifer Pallian táplálkozási szakértő szerint az édesgyökér gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek enyhíthetik a torokfájás tüneteit.

Az édesgyökér a torokfájás kezelésére szolgáló, bolti teakeverékek gyakori összetevője.

Mindez a glicirrizinnek vagy a glicirrizinsavnak köszönhető, amely az édesgyökérben található vegyület. Amikor édesgyökérteát iszik, a bélbaktériumok a glicirrizint különböző összetevőkre bontják, amelyek elősegítik a növény gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatását.

A glicirrizin széles spektrumú antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, mivel károsíthatja a baktérium membránjait és blokkolhatja az enzimeket, amelyek olyan fehérjék, amik kémiai reakciókat váltanak ki. Erősíti az immunrendszert is, segítve a szervezetet a fertőzések hatékonyabb leküzdésében.

Mint minden más tea, ez is további enyhülést nyújthat az irritált torok megnyugtatásával.

Amellett, hogy enyhíti a torokfájást, ez a tea szabályozza a bél mikrobiomját, ezáltal támogatja az emésztőrendszer egészségét és az immunrendszert. Kimutatták, hogy olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek segítik a máj védelmét.

Milyen ízű az édesgyökértea?

A glicirrizin körülbelül 50-szer édesebb, mint a cukor, így az édesgyökértea természetes édes, földes ízét adja. Íze is hasonlít az ánizshoz vagy az édesköményhez, amit nem mindenki szeret.

A földes jegyek kiegyensúlyozása érdekében keverje össze az édesgyökérteát mentával, gyömbérrel, citrommal vagy egy kis mézzel – ezek mindegyike nyugtató vagy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

A tea hátrányai

A nagy mennyiségű édesgyökértea fogyasztása olyan problémákhoz vezethet, mint a magas vérnyomás és a hypokalaemia (alacsony káliumszint).

A kockázat magasabb lehet, ha magas vérnyomása, vesebetegsége, szívbetegsége vagy elektrolit-egyensúlyzavara van, vagy ha olyan gyógyszereket szed, mint a vízhajtók vagy a szteroidok – adta hírül a sports.kz.

Ezenkívül a terhes nőknek óvatosnak kell lenniük az édesgyökérteával, mivel a glicirrizin negatívan befolyásolhatja a magzat növekedését és fejlődését.

Kapcsolódó írásaink