Életmód

Hat ok, amiért érdemes több zabkását fogyasztani

Nem csak az emésztésnek tesz jót

Az egyszerű zabkása talán nem a legelbűvölőbb reggeli étel sokak számára, de mindenképpen az egyik legegészségesebb opció. Végül is megvan az oka annak, hogy a zabot már évezredek óta fogyasztják.

Hat ok, amiért érdemes több zabkását fogyasztani
Képünk illusztráció
Fotó: Mint Images via AFP/Mint Images

A zabkása igazi szuperélelmiszer – és teljesen alulértékelt. A zabpehely nemcsak az emésztésnek jót tesz – ami kulcsfontosságú tényező az általános egészség szempontjából –, hanem hosszan tartó jóllakottságérzetet is biztosít. Az alábbiakban hat okot sorolunk fel, amiért a zabkásának rendszeresen szerepelnie kellene a reggeli étrendünkben.

A zabpehely hat egészségügyi előnye

1. Sok rost

A zabpehely nagy mennyiségű rostot tartalmaz, amely nagyon jót tesz az egészséges emésztésnek. A zabpehely fő rosttípusa egy béta-glükán nevű, oldható rostfajta, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet és az inzulinválaszt, szabályozza a 2-es típusú cukorbetegséget, és növeli a „jó” baktériumok számát a bélben. Elég lenyűgöző dolog.

2. Magas vitamintartalom

A zabpehely jó K-vitaminforrás, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez és a véralvadáshoz. B-vitaminokat is tartalmaz – különösen B1-vitamint (tiamin) és B5-vitamint (pantoténsav) –, amelyek elengedhetetlenek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok energiává alakításához, az emésztőrendszer támogatásához, a vörösvértestek képződéséhez, a hormonok termeléséhez, valamint az egészséges bőr és szem fenntartásához.

3. Szívbarát

Tanulmányok kimutatták, hogy a zabpehely bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, és ezért jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségekre is. Ez a zabban található, oldható rostnak, a béta-glükánnak is köszönhető.

4. Ásványi anyagokban gazdag

A zabpehely esszenciális ásványi anyagokat tartalmaz, például rezet, cinket, kalciumot és káliumot. Magnéziumban is gazdag – amely fontos az energiatermeléshez, az alváshoz, az izmokhoz, a fehérjeképződéshez, az idegrendszerhez, a génekhez és sok máshoz –, és különösen magas a gyulladáscsökkentő nyomelem, a mangántartalma.

5. Jó fehérjeforrás

A zab nagyszerű növényi alapú fehérjeforrás. Ha összehasonlítjuk a különböző gabonafélék tápértékét, azt tapasztaljuk, hogy a zabpehely értékei kiválóak. Ez segít kiegyensúlyozni a szénhidrátokat. A fehérjetartalma 5,3 gramm félcsészénként.

6. Kiegyensúlyozza a vércukorszintet

Bár egyes glükózszakértők nem értenek ezzel egyet, a zabpehely biztonságos választás azok számára, akik kordában szeretnék tartani a vércukorszintjüket. A zabpehelyben gyakorlatilag nincs cukor, amely azt jelenti, hogy az inzulinszint nem fog gyorsan emelkedni, ha zabpelyhet eszünk. Ehelyett nagyon enyhe, egészséges vércukorszint-emelkedés tapasztalható, és így tartós jóllakottságérzetet okoz. Ezenkívül kimutatták, hogy a zab csökkenti a vércukorszintet – különösen az elhízásban vagy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél – a jó öreg béta-glükán gyomorürülést lassító képességének köszönhetően.

A zabpehely fogyasztásának legegészségesebb módja

Ügyeljen arra, hogy az instant zab helyett teljes zabot válasszon. Ha lehetséges, válasszon biotermékeket. És ne feledje, hogy a vitaminok és nyomelemek nagy része lebomlik a főzési folyamat során. Így a zabpehely fogyasztásának legegészségesebb módja valójában, ha „nyers”.

Kapcsolódó írásaink