Montázs
Érdemes tejjel inni a teát?
A kettő kombinálása előnyösnek tűnhet

Bár többféle tea is jótékony hatással bírhat az egészségre, a zöld és a fekete tea a leginkább vizsgált. Mindkettő a Camellia sinensis növény leveleiből készül, de különböző feldolgozási módszerekkel.
A zöld és fekete teák gazdagok flavonoidoknak nevezett növényi összetevőkben. Ezek az összetevők antioxidánsként hatnak, és segítenek leküzdeni a szabad gyököknek nevezett, reaktív molekulák által okozott sejtkárosodást. A szabad gyökök magas szintje hozzájárul a szívbetegségek, a rák és más problémák kialakulásához.
A zöld tea különösen gazdag katechin nevű flavonoidokban, míg a fekete tea nagy mennyiségben tartalmaz teaflavinokat.
Ezeknek a vegyületeknek köszönhetően a zöld és fekete tea fogyasztása állatkísérletekben és humán vizsgálatokban egyaránt összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással, rákellenes hatásokkal és a koleszterinszint csökkenésével.
A tej gazdag olyan tápanyagokban, mint a fehérje, a kalcium és a kálium, amelyek elengedhetetlenek az optimális növekedéshez és testösszetételhez, illetve a csontok egészségéhez.
A tejfehérjék zavarhatják a tea összetevőinek hatását, de a kutatások eredményei vegyesek. Mivel mind a tea, mind a tej egészségre jótékony összetevőket és tápanyagokat tartalmaz, a kettő kombinálása előnyösnek tűnhet.
Valójában egy kínai tanulmány megállapította, hogy mind a tea, mind a tej fogyasztása függetlenül kapcsolódik a rák kockázatának csökkenéséhez, és hogy együtt fogyasztva különösen jótékony hatással lehetnek.
Más tanulmányok azonban arra utalnak, hogy a tejben található fehérjék zavarhatják a tea összetevőinek felszívódását és antioxidáns hatását.
Érdekes módon a kutatók azt feltételezték, hogy a hosszabb főzési idő a tej hozzáadásától függetlenül jobb a tea antioxidánsainak jobb felszívódását eredményezheti.
Ezeknek a tanulmányoknak az egymásnak ellentmondó eredményei alapján a tej bizonyos mértékben gátolhatja a antioxidánsok hatását a teában, de ez nem feltétlenül vonatkozik a hosszabb ideig főzött teákra.
A tej hozzáadásának hatása a teára a tea fajtájától is függhet, de a témával kapcsolatos, kevés tanulmány többnyire a fekete teára összpontosított.
Mivel a zöld teák is gazdagok flavonoidokban, elméletileg a tej a zöld tea összetevőire is hasonló hatással lehet, mint a fekete tea összetevőire.
Bár ezek az eredmények érdekesek, további kutatásokra van szükség a tej és a zöld tea kombinációjának hatásának jobb megértése érdekében.
Ráadásul egyetlen tanulmány sem elemezte a tej hozzáadásának hatását a fekete és zöld teafajtákon kívüli teákra.