Életmód
A vitamintúladagolás valós veszélyei
Egy új tanulmány egy eddig kevésbé köztudott jelenséget tárt fel

Svéd és kínai tudósok tüdőrákos egereken végzett vizsgálatuk során a nagy dózisú C- és E-vitamin nemhogy nem segített, hanem éppen ellenkezőleg, felgyorsította a tumornövekedést és az áttétek kialakulását. Miért? Minden az új vérerekről szól, amelyek antioxidánsok hatására aktívan képződnek és táplálják a daganatot.
Feleslegben lévő vitaminok
A tüdőrákos egerek – mind a normál, mind az emberi rákos sejtekkel beültetett egerek – nagy dózisú C-vitamint kaptak a vízben, valamint E-vitamint és N-acetilciszteint az ételükben. Az állatok antioxidáns szintje fokozatosan meghaladta a normát. Ez a megnövekedett érképződés miatt daganatok növekedéséhez vezetett.
„Ha helyesen táplálkozik, táplálékkiegészítőket szed, gyömbérteát és turmixokat iszik, akkor a túladagolás egy bizonyos ponton valósággá válik” – magyarázza Martin Bergaud professzor.
Nem csodaszer, hanem kockázat
Az antioxidánsok semlegesítik az oxigén szabad gyököket, a sejteket károsító molekulákat. De ezeknek a gyököknek a túl alacsony szintje sem hasznos: aktiválja a BACH1 fehérjét. Ez pedig beindítja az erek növekedését és fokozza a rák kialakulását.
A kísérlet második részében a kutatók organoidokat – laboratóriumban növesztett rákos sejtek golyóit – kezelték. A minta megismétlődött: a felesleges vitaminok aktiválták a BACH1-et.
Mit jelent ez az emberek számára?
A tudósok hangsúlyozzák: nem kell pánikba esni. Az antioxidánsok étrendből való teljes kizárása különösen rák esetén veszélyes – hiánya ronthatja az állapotot. A legfontosabb az egyensúly megőrzése – írta meg a Pravda.
Kezelési kilátások
Érdekes módon a BACH1 emelkedett szintjét nemcsak tüdődaganatokban, hanem vese- és mellrákban is észlelték. Ez lehetőséget nyit az érnövekedés-gátlókat alkalmazó célzott terápiára – különösen a magas BACH1-szintű betegeknél. A genetikai szűrés segíthet meghatározni.