Életmód

Szakember beszélt a kefir előnyeiről

Alkalmas a testsúlyukat figyelő emberek számára is

A kefir a probiotikumok értékes forrása, jótékony baktériumok és élesztőgombák vannak benne, amelyek segítenek fenntartani a bél egészséges mikroflóráját.

Szakember beszélt a kefir előnyeiről
A kefir krémes állagú, íze enyhén savanyú
Fotó: Food Collection via AFP/Food Collection/Food Collection GesmbH

Ennek az erjesztett tejterméknek a rendszeres fogyasztása javítja az emésztést, csökkenti a diszbakteriózis kockázatát, és segít megszabadulni a puffadástól – az előnyökről Galina Rogozhkina gasztroenterológus beszélt.

A kefir gazdag fehérjében, kalciumban és B-vitaminban is, amely segít a csontok erősítésében, az izomműködés fenntartásában és az idegrendszer normál működésében. Az ital energiaértéke körülbelül 60 kcal/100 milliliter, így alkalmas a testsúlyukat figyelő emberek számára is.

Emellett a kefir pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre is: a vizsgálatok szerint rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében és a normál koleszterinszint fenntartásában.

Galina Rogozhkina hozzátette, hogy egy pohár kefir éjszaka javíthatja az alvás minőségét. Ez azzal magyarázható, hogy az ital serkentheti a szerotonin, a „boldogsághormonként” ismert neurotranszmitter termelését.

Kapcsolódó írásaink