Életmód
Spárgaszezon
Így fogyasszuk

Mikor van a spárga szezonja?
A legtöbb helyen a spárga szezonja április elején kezdődik, és júniusig tart. Ebben az időszakban a szárak a legédesebbek, legpuhábbak és legízletesebbek. Bár az importnak köszönhetően egész évben lehet spárgát találni, semmi sem hasonlítható a helyben, frissen a földekről betakarított spárgához!
Hogyan válasszunk és tároljunk spárgát?
Spárga vásárlásakor a frissesség a legfontosabb. Íme, mire kell figyelni:
– kemény, egyenes szárak, feszes, kompakt végekkel;
– élénk szín – élénkzöld, néha lilás pírral. A fehér spárga (amelyet a klorofillképződés megakadályozása érdekében a föld alatt termesztenek) szintén sok országban nagyra becsült;
– nem nyálkás vagy fonnyadt – ezek annak a jelei, hogy már túl van a virágkorán.
Hazaérve bánjon a spárgával úgy, mint egy virágcsokorral. Vágja le a végeit, és állítsa a szárakat függőlegesen egy üvegbe körülbelül 2,5 cm vízzel, majd lazán fedje le egy műanyag zacskóval. Így tárolva a hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll, ropogós és lédús marad.
Hogyan fogyasszuk?
A spárga szépsége a sokoldalúságában rejlik. Íme, néhány jó elkészítési mód:
Előkészítési megjegyzés
Főzés előtt törje le a fás végeit – ezek természetes módon eltörnek ott, ahol a kemény rész véget ér, és a puha rész kezdődik. Nem kell meghámozni, kivéve, ha a szárak különösen vastagok, vagy fehér spárgát használ.
Sütve: forgassa meg olívaolajjal, sóval és borssal, majd süsse forró sütőben, amíg a végei ropogósak, belül pedig puha nem lesz. Adjon hozzá egy kis citromlevet az élénkségért.
Grillezve: tökéletes tavaszi grillezéshez. Csak kenje meg olajjal és faszénnel, hogy füstös, finom ízt kapjon.
Blansírozva: gyorsan főzze és jeges vízben sokkolja, majd hidegen salátákban tálalja vinaigrette-tel vagy reszelt parmezánnal.
Pirítva: gyors és egyszerű – süsse vajban vagy olívaolajban fokhagymával, amíg éppen csak megpuhul. Adjon hozzá egy kis fehérbort az eleganciáért.
Nyersen: igen, tényleg. Vékonyan reszelje le a szárakat szalagokra egy zöldséghámozóval, és dobja a salátába citromlével, olívaolajjal és sajttal.
Tojással: a spárga és a tojás mennyei párosítás. Próbálja ki frittatában, omlettben vagy csak egy buggyantott tojással a tetején.
Egészségügyi előnyök
A spárga nemcsak finom, de igazi szuperétel is!
– Alacsony kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, amely segíti az emésztést.
– Gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban, valamint folsavban – amelyek fontosak az immunrendszer egészségéhez és a sejtek növekedéséhez.
– Természetes vízhajtó, segíti a szervezetet a felesleges folyadék kiürítésében.
– Magas antioxidáns-tartalmú, amely csökkentheti a gyulladást, és támogathatja a szív egészségét.