Életmód

Spárgaszezon

Így fogyasszuk

Ahogy a napok hosszabbodnak, a spárga csendben teszi meg nagyszabású bevonulását – az egyik első zöldség, amely tavasszal áttöri a talajt. Ropogós, élénk és összetéveszthetetlenül friss, a spárga az évszak egyik igazi előhírnöke, amely azt jelzi, hogy mögöttünk van a tél, és melegebb napok – és könnyebb ételek – várnak ránk.

Spárgaszezon
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Mikor van a spárga szezonja?

A legtöbb helyen a spárga szezonja április elején kezdődik, és júniusig tart. Ebben az időszakban a szárak a legédesebbek, legpuhábbak és legízletesebbek. Bár az importnak köszönhetően egész évben lehet spárgát találni, semmi sem hasonlítható a helyben, frissen a földekről betakarított spárgához!

Hogyan válasszunk és tároljunk spárgát?

Spárga vásárlásakor a frissesség a legfontosabb. Íme, mire kell figyelni:

– kemény, egyenes szárak, feszes, kompakt végekkel;

– élénk szín – élénkzöld, néha lilás pírral. A fehér spárga (amelyet a klorofillképződés megakadályozása érdekében a föld alatt termesztenek) szintén sok országban nagyra becsült;

– nem nyálkás vagy fonnyadt – ezek annak a jelei, hogy már túl van a virágkorán.

Hazaérve bánjon a spárgával úgy, mint egy virágcsokorral. Vágja le a végeit, és állítsa a szárakat függőlegesen egy üvegbe körülbelül 2,5 cm vízzel, majd lazán fedje le egy műanyag zacskóval. Így tárolva a hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll, ropogós és lédús marad.

Hogyan fogyasszuk?

A spárga szépsége a sokoldalúságában rejlik. Íme, néhány jó elkészítési mód:

Előkészítési megjegyzés

Főzés előtt törje le a fás végeit – ezek természetes módon eltörnek ott, ahol a kemény rész véget ér, és a puha rész kezdődik. Nem kell meghámozni, kivéve, ha a szárak különösen vastagok, vagy fehér spárgát használ.

Sütve: forgassa meg olívaolajjal, sóval és borssal, majd süsse forró sütőben, amíg a végei ropogósak, belül pedig puha nem lesz. Adjon hozzá egy kis citromlevet az élénkségért.

Grillezve: tökéletes tavaszi grillezéshez. Csak kenje meg olajjal és faszénnel, hogy füstös, finom ízt kapjon.

Blansírozva: gyorsan főzze és jeges vízben sokkolja, majd hidegen salátákban tálalja vinaigrette-tel vagy reszelt parmezánnal.

Pirítva: gyors és egyszerű – süsse vajban vagy olívaolajban fokhagymával, amíg éppen csak megpuhul. Adjon hozzá egy kis fehérbort az eleganciáért.

Nyersen: igen, tényleg. Vékonyan reszelje le a szárakat szalagokra egy zöldséghámozóval, és dobja a salátába citromlével, olívaolajjal és sajttal.

Tojással: a spárga és a tojás mennyei párosítás. Próbálja ki frittatában, omlettben vagy csak egy buggyantott tojással a tetején.

Egészségügyi előnyök

A spárga nemcsak finom, de igazi szuperétel is!

– Alacsony kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, amely segíti az emésztést.

– Gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban, valamint folsavban – amelyek fontosak az immunrendszer egészségéhez és a sejtek növekedéséhez.

– Természetes vízhajtó, segíti a szervezetet a felesleges folyadék kiürítésében.

– Magas antioxidáns-tartalmú, amely csökkentheti a gyulladást, és támogathatja a szív egészségét.

Kapcsolódó írásaink