Életmód

Szuperétel, mely lassítja az öregedést

Számos ásványi anyagot tartalmaz

A sült bab nemcsak laktató köret, hanem a fiatalság potenciális elixírje is. Ennek az ételnek a rendszeres fogyasztása lassíthatja a szervezet öregedési folyamatát.

Szuperétel, mely lassítja az öregedést
Képünk illusztráció
Fotó: Mint Images via AFP/Mint Images

A babnak annyi egészségügyi előnye van, hogy néha szuperételnek is nevezik – mondja Robert Colgrove plasztikai sebész. Segít kielégíteni bizonyos táplálkozási szükségleteket, és kiváló forrása az alapvető vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

A sült bab számos ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, szelént és rezet, amelyek erős antioxidánsok, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök (reaktív oxigénfajták) támadásától.

A felesleges szabad gyökök károsítják a szervezet sejtjeit és szöveteit, ami sejtkárosodáshoz, más néven oxidatív stresszhez vezet, ami öregedést okoz. A szervezetnek több antioxidánsra lesz szüksége, amelyek a babban találhatók a szabad gyökök elleni küzdelemhez, írja az rbc.ua.

A sült babhoz hozzáadott paradicsomszósz likopint, egy erős antioxidánst tartalmaz, amely segít a sejteknek ellenállni az öregedésnek és csökkenti a vérnyomást.

A sült bab jó cinkforrás is, amely segít a száraz bőrön azáltal, hogy erősíti a bőr védőrétegét, valamint növeli a kollagén és elasztin mennyiségét, amelyek segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát és feszességét.

A száraz bőr hozzájárul az öregedéshez, mert hiányzik belőle a nedvesség és a rugalmasság, ami finom vonalakat és ráncokat okozhat. Így a sült bab fogyasztása növelheti a cinkszintet és segít megelőzni az öregedést.

A bab előnyei

Egy 80 g-os adag bab a napi öt adag egyike.

Táplálkozási szempontból a bab jó növényi alapú fehérjeforrás, emellett alacsony zsír- és kalóriatartalmú. Ásványi anyagokat, például vasat és cinket is tartalmaz, és jó forrása a B-vitaminoknak, például a folsavnak.

A bab és a hüvelyesek étrendjében való bevitele alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázattal jár, és segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet.

A sült babot olyan ételekkel érdemes fogyasztani, mint a zöldségek, a tojás és a lassan felszabaduló szénhidrátok, hogy megfelelő tápanyag-egyensúlyt biztosítsanak kevés sóval vagy cukorral.

200 g sült bab (paradicsomszószban konzerv) a következőket nyújtja:

  • 162 kcal/666 kJ
  • 10 g fehérje
  • 1 g zsír
  • 30 g szénhidrát
  • 9,6 g cukor
  • 9,8 g rost
  • 1,3 g só

Kapcsolódó írásaink