Egészség
Milyen szuperélelmiszereket együnk áprilisban?
Vitaminokra, ásványi anyagokra, gyulladáscsökkentőkre van szüksége a szervezetünknek

Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök – például az eper, a málna, az áfonya és a szeder – C-vitaminban gazdagok, ami segít a bőr megújulásában és az immunrendszer erősítésében. Ezekben a szuperfoodokban található antioxidánsok csökkentik a gyulladásokat, és védelmet nyújtanak a szabadgyökökkel szemben.
Leveles zöldek
A leveles zöldek közül például különösen ajánlott a spenót, a mángold vagy a kelkáposzta, ezek ugyanis rendkívül értékes tápanyagforrások – tele vannak vitaminokkal (különösen C- és K-vitaminnal), ásványi anyagokkal és rostokkal –, és változatosan felhasználhatók az étrendben. Rendszeres fogyasztásuk segít az emésztésben és fokozza a méregtelenítő folyamatokat, emellett csökkenti a szívproblémák, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
Hüvelyesek
A hüvelyesek, mint például a lencse, a bab, a csicseriborsó vagy a borsó, növényi fehérjében és rostokban egyaránt gazdagok, ezáltal támogatják az emésztést és a bélflóra egészségét. Mivel hosszú ideig eltelítik a szervezetünket, ezért a tavaszi diétánkba is nyugodtan beilleszthetjük őket.
Tojás
A tojás rendkívül tápláló, kiváló fehérjeforrás – a szervezetünk nagyon jól tudja hasznosítani a benne található fehérjét, ami többek között elősegíti az izmok regenerálódását. Emellett a tojás tartalmaz még B-vitaminokat, vasat, foszfort és kolint – ez utóbbi különösen fontos az agyműködés szempontjából.
Olajos magvak
Az olajos magvak szintén szuperfoodnak számítanak, hiszen tele vannak egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Amellett, hogy segítenek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az agyműködésre is pozitív hatással vannak. Emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, ezáltal hatékonyak az oxidatív stressz ellen.