Életmód

A tea ebben az esetben veszélyesebb, mint a cukor

Nem mindegy, mikor

Egy csésze tea vacsora után ártalmatlan hagyománynak tűnik. A valóságban azonban erővesztést, puffadást és akár csökkent vasszintet is okozhat a szervezetben.

A tea ebben az esetben veszélyesebb, mint a cukor
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Picture Alliance/Alexander Farnsworth

A tea, különösen a fekete tea tanninokban gazdag. Ezek az anyagok megzavarják a vas és a mikroelemek felszívódását: egyszerűen elhaladnak anélkül, hogy hasznot hoznának. Még ha „megfelelő” ételt is evett – például hajdinát hússal –, a tea érvénytelenítheti a teljes hatást. Ilyen esetekben a vas akár 80 százaléka is elveszik.

De van még egy árnyalat. A tanninok gátolják a fehérje emésztését segítő enzim, a pepszin termelődését. Ennek eredményeként az étel „lelóg” a gyomorban, elnehezülést és puffadást okozva. Különösen veszélyes a teát közvetlenül étkezés után inni hússal, hallal vagy tojással.

Ha gyomorhurutja van vagy hajlamos megnövekedett savasságra, kétszeresen óvatosnak kell lennie. A tea serkenti a gyomornedv elválasztását, ami ronthatja az állapotot.

Mikor lehet teát inni ártalom nélkül?

Az ideális intervallum 40-60 perc étkezés után. Ekkorra az étel már részben megemésztődik, és a tanninok nem befolyásolják a felszívódását.

Ha nehéz feladni a hagyományt, cserélje ki a fekete és zöld teát gyógynövényitalokkal: kamilla, gyömbér vagy menta. Nem zavarják a vas felszívódását, sőt még az emésztést is támogatják.

Ha pedig cukrot ad a teájához, a terhelés megduplázódik, a hasnyálmirigyet is éri az ütés.

Alternatíva – víz

Egy egyszerű pohár szobahőmérsékletű víz étkezés után segíti a vitaminok felszívódását, gyorsítja az anyagcserét, és megkönnyíti a gyomor-bél traktus munkáját. Bebizonyosodott: egy hét ilyen csere után könnyedséget és energialöketet fog érezni.

Kapcsolódó írásaink