Életmód

Megoldás a magas vérnyomásra

Még a sarki kisboltban is kapható

A káliumban gazdag gyümölcsök, például a banán fogyasztása hatékonyabb lehet a magas vérnyomás stabilizálásában, mint a só elhagyása – állapították meg kutatók.

Megoldás a magas vérnyomásra
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

A magas vérnyomás óriási gondot okoz, világszerte a felnőtt lakosság csaknem harmadát érinti. Azt régóta tudni lehet, hogy az alacsonyabb sófogyasztás, vagyis a nátriumbevitel csökkentése hatékony lehet a vérnyomás stabilizálásában, egy új tanulmány azonban most azt is megállapította, hogy a káliumban gazdag ételek, például a banán rendszeres fogyasztása még fontosabb lehet a vérnyomásproblémákkal élők számára – írja az Independent.

Magas vérnyomás: fontos a káliumban gazdag étrend

A jelenlegi orvosi ajánlás a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek az, hogy csökkentsék a sóbevitelt. Az American Journal of Physiology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány ugyanakkor egy másik, nagyon fontos étrendi tanácsot is ad: a rendszeres banánfogyasztást, még pedig a benne lévő kálium miatt. „Eredményeink alapján az olyan káliumban gazdag élelmiszerek hozzáadása az étrendhez, mint például a banán vagy a brokkoli, összességében jobb hatással lehet a vérnyomásra, mint a nátriumbevitel csökkentése” – mutat rá Anita Layton, a tanulmány egyik szerzője a kanadai Waterloo Egyetemről.

A nátrium és a kálium a szervezet számára létfontosságú elektrolitok, amelyek segítenek a szervezetnek elektromos jeleket küldeni az izmok összehúzódására. Emellett több más alapvető funkciókban is szerepet játszanak, mint például a vízvisszatartás. Az új tanulmányban azt vizsgálták, a bevitelük hogyan befolyásolja a vérnyomást. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a káliumszint növelése segített a vérnyomás szabályozásában, a kálium- és a nátriumszint ideális egyensúlyát azonban még nem sikerült megállapítani.

„Évszázadokkal ezelőtt őseink sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, és ennek eredményeként szervezetünk szabályozó rendszerei úgy fejlődhettek, hogy a magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú étrend mellett működjenek a legjobban” – mondja Melissa Stadt, a tanulmány másik szerzője. Hozzátette: napjainkban a nyugati étrendek általában sokkal magasabb nátrium- és alacsonyabb káliumtartalmúak. Ez megmagyarázhatja, hogy a magas vérnyomás miért főként az iparosodott országokban fordul elő, nem pedig az elszigetelt társadalmakban.

A kanadai kutatás megállapította, hogy a férfiaknál könnyebben alakul ki magas vérnyomás, mint a menopauza előtt álló nőknél. A férfiak azonban nagyobb valószínűséggel reagálnak pozitívan a kálium/nátrium arányának növekedésére – írta meg a Házipatika.

Kapcsolódó írásaink