Életmód

A só kockázatos lehet

Számos hipotézis létezik

Kiderült, hogy az a szokás, hogy a már a tányéron lévő ételhez „kevés sót teszünk”, nem biztos, hogy olyan ártalmatlan. Kínai tudósok egy riasztó összefüggést fedeztek fel: a só hozzáadása az ételekhez a depresszió és a szorongásos zavarok fokozott kockázatával jár.

A só kockázatos lehet
A sót csak mértékkel ajánlott fogyasztani
Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Catherine Fruhinsholz

A tanulmányban, amelynek eredményeit a Daily Mail tette közzé, több tízezer ember vett részt. És ez jött ki:

  • azoknál, akik szeretnek sót adni az ételeikhez, 43 százalékkal nagyobb a depresszió kockázata;
  • a szorongás kialakulásának valószínűsége 39 százalék;
  • még az alkalmi sózás is 5-8 százalékkal növeli a kockázatot.

Miért hat a só a pszichére?

A tudósok még nem jutottak végleges következtetésre, de számos hipotézis létezik:

  1. a túlzott só felgyorsítja a szervezet öregedését;
  2. megzavarhatja a hangulatért felelős neurotranszmitterek – a szerotonin és a dopamin – egyensúlyát;
  3. a potenciálisan emelkedett vérnyomás és a szisztémás gyulladás szintén hatással lehet a mentális egészségre.

„Ez az első olyan nagyszabású tanulmány, amely egyértelmű összefüggést mutat be a só hozzáadása és az érzelmi zavarok kockázata között” – hangsúlyozzák a szerzők.

A depresszió megelőzésének új megközelítése

A vizsgálat eredményei megváltoztathatják a szorongásos és depressziós állapotok megelőzésének megközelítését. Most másként kell tekinteni arra a szokásra, hogy a leveshez „ízlés szerint” sót adnak – potenciális kockázati jel lehet, írta meg a Pravda.