Életmód
A só kockázatos lehet
Számos hipotézis létezik

A tanulmányban, amelynek eredményeit a Daily Mail tette közzé, több tízezer ember vett részt. És ez jött ki:
- azoknál, akik szeretnek sót adni az ételeikhez, 43 százalékkal nagyobb a depresszió kockázata;
- a szorongás kialakulásának valószínűsége 39 százalék;
- még az alkalmi sózás is 5-8 százalékkal növeli a kockázatot.
Miért hat a só a pszichére?
A tudósok még nem jutottak végleges következtetésre, de számos hipotézis létezik:
- a túlzott só felgyorsítja a szervezet öregedését;
- megzavarhatja a hangulatért felelős neurotranszmitterek – a szerotonin és a dopamin – egyensúlyát;
- a potenciálisan emelkedett vérnyomás és a szisztémás gyulladás szintén hatással lehet a mentális egészségre.
„Ez az első olyan nagyszabású tanulmány, amely egyértelmű összefüggést mutat be a só hozzáadása és az érzelmi zavarok kockázata között” – hangsúlyozzák a szerzők.
A depresszió megelőzésének új megközelítése
A vizsgálat eredményei megváltoztathatják a szorongásos és depressziós állapotok megelőzésének megközelítését. Most másként kell tekinteni arra a szokásra, hogy a leveshez „ízlés szerint” sót adnak – potenciális kockázati jel lehet, írta meg a Pravda.