Életmód
Hogyan változtassuk meg étrendünket az öregedés lelassítása érdekében?
A táplálkozási szakértő ajánlásai

Dan Buettner, a hosszú élet kutatója, aki több mint húsz éve tanulmányozza az úgynevezett „kék zónák” - azok a régiók, ahol a legtöbb hosszú életű ember él – lakóinak életmódját. Az összegyűjtött adatok alapján adta ki a „The Blue Zones Secrets for Living Longer » és a «The Blue Zones Kitchen” című könyveket, amelyekben a 90 és 100 évet megélt emberek napi szokásait és étrendjét írja le.
Buettner egyik legfontosabb ajánlása, hogy napi két étkezés elegendő. Hangsúlyozza, hogy a „kék zónákban” - például Szardínián (Olaszország), Okinawán (Japán) és a Nicoya-félszigeten (Costa Rica) – a helyiek leggyakrabban keveset esznek, és az intervallumos böjt az életük természetes részévé válik. Ezekben a régiókban a kalóriák nagy részét 10-12 órán belül fogyasztják el.
„Én magam napi két étkezést eszem. Ez egy reggeli étkezés és egy korai vacsora. Azok az emberek, akik hosszú életet élnek, általában nem vacsoráznak későn, és nem esznek éjszakánként” – osztja meg Buettner.
Ezekben a régiókban gyakran a reggeli a legnehezebb étkezés, az ebéd mérsékelt, a vacsora pedig vagy könnyű, vagy egyáltalán nincs.
Azonban nem csak az étkezések gyakorisága fontos. A kutató szerint az étrend felépítése is ugyanilyen fontos. A hüvelyesek, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek és a diófélék képezzék az étrend alapját, míg a húst ritkán fogyasszuk, az ultrafeldolgozott élelmiszereket pedig teljesen kerüljük.
Az Instagram-oldalán Buettner azt mondja, hogy naponta eszik hüvelyeseket. Általában a reggelihez és a vacsorához is beiktatja őket. Reggeli választása a szardíniai minestrone háromféle babfajtával és ötféle zöldséggel. Szerinte napi legalább egy csésze hüvelyes fogyasztása három-négy évvel meghosszabbíthatja az életet.
A lenyűgöző kutatási tapasztalatok ellenére Buettner megközelítése nem vált általánosan elfogadottá. Minden szervezetnek megvannak a maga sajátosságai.
„A szervezet egyénileg reagál: minden a genetikától, a tapasztalatoktól és az anyagcsere-képességtől függ. Ami egyeseknek jó, az másoknak nem biztos, hogy működik” - hangsúlyozza Diana Diaz Rizzolo táplálkozási szakértő és kutató.
Ezt a nézőpontot Barbara Sanchez táplálkozási szakértő is támogatja, megjegyezve:
„A lényeg az, hogy a szervezetet minden szükséges anyaggal ellássuk: fehérjékkel, zsírokkal, szénhidrátokkal és mikrotápanyagokkal”.
A Nutrients című folyóiratban közzétett tanulmány szerint ugyanis azok, akik naponta hat vagy több étkezést fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel szenvednek krónikus betegségekben, mint azok, akik egy vagy két étkezésre szorítkoznak. Ez a megállapítás összhangban van Buettner megfigyeléseivel.
Akárhogy is, az étkezések számától függetlenül a kutatók egy dologban egyetértenek: a mozgás, a mértékletesség és a természetes termékeken alapuló étrend a hosszú élet legfőbb szövetségesei - írta meg a Pravda.