Életmód

Hogyan óvhatja meg hasnyálmirigyét?

Étkezés a böjt után

Szigorú önmegtartóztatás után – a kísértés, hogy megjutalmazzuk magunkat elég logikusnak tűnik. A szervezet azonban egészen más véleményen lehet.

Hogyan óvhatja meg hasnyálmirigyét?
A hasnyálmirigy feladata az emésztőenzimek és az anyagcsere szabályozásában részt vevő hormonok termelése (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

A húsvét nem ok a túlevésre: táplálkozási szakértő elmondja, hogyan ne ártson magának a böjt után

Jekatyerina Kilipko táplálkozási szakértő és gasztroenterológus arra biztat: ne terheljük túl magunkat fehérjetartalmú ételekkel közvetlenül a nagyböjt után. Az ünnepi menü ne csak ízletes, hanem átgondolt is legyen – adta hírül a Moszkva 24.

A böjt egy szerkezetátalakítás

A nagyböjt alatt a szervezet lemond egy csomó ételről. Ennek köszönhetően:

  • Az izomtömeg csökken,
  • az enzimrendszer a növényi ételekhez alkalmazkodik,
  • csökken a zsírokat és fehérjéket emésztő anyagok szintézise.

„Ha közvetlenül a böjt után nehéz ételeket fogyasztunk, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás súlyosbodását érdemelhetjük ki” - figyelmeztet az orvos.

Hogyan kell megfelelően kijönni a böjtből

Az első ünnepi napon az asztalon nem csak hús, tojás és túró kapjon helyet, hanem bőségesen kell lennie:

  • Zöldségek,
  • gyümölcsök.

Ezek segítenek kiegyensúlyozni az étrendet, csökkentik a gyomor-bélrendszer terhelését, és megkönnyítik az étrend emésztését.

Mennyit ehet

Catherine Kilipko azt tanácsolja, hogy ragaszkodjunk az ésszerű adagokhoz:

  • Naponta legfeljebb 3 tojás
  • 120-130 g hús egy étkezésen
  • 100-150 g túró húsvétkor

A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg a diétáról: naponta legalább háromszor kell enni, még ünnepnapokon is.

Kapcsolódó írásaink