Életmód
Hogyan óvhatja meg hasnyálmirigyét?
Étkezés a böjt után

A húsvét nem ok a túlevésre: táplálkozási szakértő elmondja, hogyan ne ártson magának a böjt után
Jekatyerina Kilipko táplálkozási szakértő és gasztroenterológus arra biztat: ne terheljük túl magunkat fehérjetartalmú ételekkel közvetlenül a nagyböjt után. Az ünnepi menü ne csak ízletes, hanem átgondolt is legyen – adta hírül a Moszkva 24.
A böjt egy szerkezetátalakítás
A nagyböjt alatt a szervezet lemond egy csomó ételről. Ennek köszönhetően:
- Az izomtömeg csökken,
- az enzimrendszer a növényi ételekhez alkalmazkodik,
- csökken a zsírokat és fehérjéket emésztő anyagok szintézise.
„Ha közvetlenül a böjt után nehéz ételeket fogyasztunk, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás súlyosbodását érdemelhetjük ki” - figyelmeztet az orvos.
Hogyan kell megfelelően kijönni a böjtből
Az első ünnepi napon az asztalon nem csak hús, tojás és túró kapjon helyet, hanem bőségesen kell lennie:
- Zöldségek,
- gyümölcsök.
Ezek segítenek kiegyensúlyozni az étrendet, csökkentik a gyomor-bélrendszer terhelését, és megkönnyítik az étrend emésztését.
Mennyit ehet
Catherine Kilipko azt tanácsolja, hogy ragaszkodjunk az ésszerű adagokhoz:
- Naponta legfeljebb 3 tojás
- 120-130 g hús egy étkezésen
- 100-150 g túró húsvétkor
A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg a diétáról: naponta legalább háromszor kell enni, még ünnepnapokon is.