Életmód

Hat érv az ananásztea mellett

Különleges, de igen alulértékelt ital

Az ananászteát többnyire a gyümölcs héjából készítik, és számtalan pozitív hatása van a szervezet működésére. Mutatjuk, miért érdemes akár a napi étrendünkbe is beépíteni!

Hat érv az ananásztea mellett
Az ananász tea csodálatos előnyökkel jár
Fotó: NorthFoto

Ha teáról van szó, mindenki talál valamit. A masala teától a gyömbérteán át a zöld teán át a hibiszkuszteáig számos lehetőség áll rendelkezésre. A finom és egészséges ananászteát is érdemes felvenni a listára.

Ennek az italnak az az érdekessége, hogy nem kell kidobni a gyümölcs héját. Míg a tea húsból is elkészíthető, általában a héjából készítik ezt az italt. Az ananászhéj fogyasztása jót tesz az egészségnek, mivel olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a C-vitamin.

Mi az az ananásztea?

Nem csoda, hogy ezt az italt ananászhéjteaként is ismerik. Bár a héja az ital főszereplője, gyakran kombinálják más fűszerekkel, például gyömbérrel vagy fahéjjal, hogy fokozzák az ízt.

Milyen előnyei vannak az ananászteának?

1. Csökkentheti a gyulladást

A bromelain egy enzim, amely az ananászban található. A Chemistry & Biodiversity folyóiratban megjelent kutatás szerint a héj körülbelül 0,23 százalék bromelain aktivitást tartalmaz. „Ez az enzim segít csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot, így pozitív hatással lehet az osteoarthritisben szenvedőkre” – mondja a szakértő.

2. Segíti az emésztést

Mivel a bromelain egy proteolitikus enzim, segíti a fehérjék lebontását. Ez viszont javítja az emésztést, és csökkenti az olyan kellemetlenségeket, mint a puffadás és a gázképződés. „Antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amely védi a beleket. A héja különösen gazdag bromelainforrás, így a héjalapú tea különösen hatékony az emésztés enyhítésére” – mondja Sampat.

3. Erősíti az immunrendszert

Az édes gyümölcs héja alapvető tápanyagokban gazdag. A Chemistry & Biodiversity folyóiratban megjelent kutatás szerint C-vitaminból, kalciumból, káliumból, szénhidrátokból, rostokból és vízből áll. „A C-vitamin jelenléte miatt elősegíti az immunitás erősítését és a szervezetet károsító szabad gyökök csökkentését” – mondja a szakértő az ananásztea előnyeiről.

4. Antioxidáns-forrás

Az ananászteának vannak jótékony hatásai, mivel a gyümölcs flavonoidok, fenolsavak és C-vitamin gazdag forrása. Ezek mind erős antioxidánsok, amelyek segíthetnek leküzdeni az oxidatív stresszt. „A héja koncentráltan tartalmazza ezeket az antioxidánsokat, így az ananásztea értékes összetevője” – mondja a szakértő.

5. Jót tesz a bőrnek

Az ananásztea jótékony hatással van a bőrre is. „Bőséges aszkorbinsavat tartalmaz, ami fontos a kollagén szintéziséhez. Ez segíthet a bőr egészségének javításában azáltal, hogy csökkenti az öregedés jeleit, amelyek az arcán és más részein megjelenhetnek. Ez pedig javíthatja a bőr textúráját” – mondja a szakértő.

6. Növeli az energiaszintet

A C-vitamin nem csak az immunitás és az egészséges bőr szempontjából fontos. Összefügg az energiával is. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány során a kutatók azt találták, hogy a kevesebb C-vitamint fogyasztó résztvevők alacsony energiaszintet és gyengeséget tapasztaltak. „A bromelain és a C-vitamin segít a fehérjék lebontásában és a glükóz átalakulásában, és így az energiaszint növelésében” – mondja Sampat.

Az ananásztea jó a fogyáshoz?

Mivel jellemzően a héjból készül, amely minimális cukrot és kalóriát tartalmaz, de magas a jótékony enzimek tartalma benne, könnyű italként szolgál, amely segíthet a fogyásban. De az ananásztea önmagában nem okoz fogyást. A fehérjékben, összetett szénhidrátokban, egészséges zsírokban gazdag kiegyensúlyozott étrend, valamint a rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen a fogyáshoz – tájékoztat a HealthDay.

Hogyan készítsünk ananászteát?

Hozzávalók

  • 1 gyümölcs ananászhéja
  • 4 csésze víz
  • 1 hüvelykes gyömbér (reszelve)
  • citromlé

Készítmény:

  • Forraljuk fel a vizet.
  • Adjuk hozzá az alaposan megmosott héját. Ha akarunk, tehetünk bele néhány darab húst is.
  • Adjunk hozzá gyömbért és egy citrom levét.
  • Pároljuk 10-15 percig vagy tovább, ha erősebb ízt szeretnénk.
  • Szűrjük le, majd fogyasszuk forrón, vagy tegyük hűtőbe, és fogyasszuk úgy, mint az egészséges jeges teát.

Kapcsolódó írásaink