Életmód
Hat érv az ananásztea mellett
Különleges, de igen alulértékelt ital

Ha teáról van szó, mindenki talál valamit. A masala teától a gyömbérteán át a zöld teán át a hibiszkuszteáig számos lehetőség áll rendelkezésre. A finom és egészséges ananászteát is érdemes felvenni a listára.
Ennek az italnak az az érdekessége, hogy nem kell kidobni a gyümölcs héját. Míg a tea húsból is elkészíthető, általában a héjából készítik ezt az italt. Az ananászhéj fogyasztása jót tesz az egészségnek, mivel olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a C-vitamin.
Mi az az ananásztea?
Nem csoda, hogy ezt az italt ananászhéjteaként is ismerik. Bár a héja az ital főszereplője, gyakran kombinálják más fűszerekkel, például gyömbérrel vagy fahéjjal, hogy fokozzák az ízt.
Milyen előnyei vannak az ananászteának?
1. Csökkentheti a gyulladást
A bromelain egy enzim, amely az ananászban található. A Chemistry & Biodiversity folyóiratban megjelent kutatás szerint a héj körülbelül 0,23 százalék bromelain aktivitást tartalmaz. „Ez az enzim segít csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot, így pozitív hatással lehet az osteoarthritisben szenvedőkre” – mondja a szakértő.
2. Segíti az emésztést
Mivel a bromelain egy proteolitikus enzim, segíti a fehérjék lebontását. Ez viszont javítja az emésztést, és csökkenti az olyan kellemetlenségeket, mint a puffadás és a gázképződés. „Antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amely védi a beleket. A héja különösen gazdag bromelainforrás, így a héjalapú tea különösen hatékony az emésztés enyhítésére” – mondja Sampat.
3. Erősíti az immunrendszert
Az édes gyümölcs héja alapvető tápanyagokban gazdag. A Chemistry & Biodiversity folyóiratban megjelent kutatás szerint C-vitaminból, kalciumból, káliumból, szénhidrátokból, rostokból és vízből áll. „A C-vitamin jelenléte miatt elősegíti az immunitás erősítését és a szervezetet károsító szabad gyökök csökkentését” – mondja a szakértő az ananásztea előnyeiről.
4. Antioxidáns-forrás
Az ananászteának vannak jótékony hatásai, mivel a gyümölcs flavonoidok, fenolsavak és C-vitamin gazdag forrása. Ezek mind erős antioxidánsok, amelyek segíthetnek leküzdeni az oxidatív stresszt. „A héja koncentráltan tartalmazza ezeket az antioxidánsokat, így az ananásztea értékes összetevője” – mondja a szakértő.
5. Jót tesz a bőrnek
Az ananásztea jótékony hatással van a bőrre is. „Bőséges aszkorbinsavat tartalmaz, ami fontos a kollagén szintéziséhez. Ez segíthet a bőr egészségének javításában azáltal, hogy csökkenti az öregedés jeleit, amelyek az arcán és más részein megjelenhetnek. Ez pedig javíthatja a bőr textúráját” – mondja a szakértő.
6. Növeli az energiaszintet
A C-vitamin nem csak az immunitás és az egészséges bőr szempontjából fontos. Összefügg az energiával is. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány során a kutatók azt találták, hogy a kevesebb C-vitamint fogyasztó résztvevők alacsony energiaszintet és gyengeséget tapasztaltak. „A bromelain és a C-vitamin segít a fehérjék lebontásában és a glükóz átalakulásában, és így az energiaszint növelésében” – mondja Sampat.
Az ananásztea jó a fogyáshoz?
Mivel jellemzően a héjból készül, amely minimális cukrot és kalóriát tartalmaz, de magas a jótékony enzimek tartalma benne, könnyű italként szolgál, amely segíthet a fogyásban. De az ananásztea önmagában nem okoz fogyást. A fehérjékben, összetett szénhidrátokban, egészséges zsírokban gazdag kiegyensúlyozott étrend, valamint a rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen a fogyáshoz – tájékoztat a HealthDay.
Hogyan készítsünk ananászteát?
Hozzávalók
- 1 gyümölcs ananászhéja
- 4 csésze víz
- 1 hüvelykes gyömbér (reszelve)
- citromlé
Készítmény:
- Forraljuk fel a vizet.
- Adjuk hozzá az alaposan megmosott héját. Ha akarunk, tehetünk bele néhány darab húst is.
- Adjunk hozzá gyömbért és egy citrom levét.
- Pároljuk 10-15 percig vagy tovább, ha erősebb ízt szeretnénk.
- Szűrjük le, majd fogyasszuk forrón, vagy tegyük hűtőbe, és fogyasszuk úgy, mint az egészséges jeges teát.